Als smaakmaker heeft basilicum allang een vaste plaats in onze keuken veroverd. Maar wist je dat het kruid ook heel goed helpt bij slapeloosheid, ontstekingen en nog veel meer?

Etherische oliën

Hoewel de geneeskracht van basilicum veel minder bekend is dan de kruidige smaak, loont het om een voorraadje in huis te hebben voor de huisapotheek. Het kruid zit namelijk boordevol etherische oliën, tanines en flavenoïden, die ontstekingsremmend, antibacterieel, ontspannend en slijmoplossend werken. Preparaten gemaakt van etherische basilicumolie zijn weliswaar niet geschikt voor kleine kinderen en zwangere of zogende vrouwen, maar de verse bladeren mogen onbeperkt worden gebruikt als huismiddel.

basilicum

Basilicum kan worden ingezet bij klachten aan de luchtwegen, gebrek aan eetlust, spijsverteringsproblemen, menstruatie- en overgangsklachten en verkoudheid. Omdat de geur de geest kalmeert en negatieve gedachten verdrijft, zou het kruid ook geschikt zijn als natuurlijk hulpmiddel bij faalangst, stress, innerlijke onrust en slapeloosheid.

De eenvoudigste verwerking van basilicum is het maken van een thee die twee maal daags gedronken wordt. Bij ontstekingen in hals en keel kun je er ook mee gorgelen. Basilicumthee kan ook worden gebruikt in bad, omdat de etherische oliën zorgen voor een zachte, gladde huid en de genezing van acne, schaafwonden en andere huidklachten bevorderen.