Voor de indianen was Echinacea, oftewel zonnehoed, een waardevolle geneeskrachtige plant die tegen bijna alle klachten werd gebruikt.  Of wij hem ook nog steeds kunnen gebruiken? Zeker wel!

De indianen kauwden de wortels van Echinacea tegen pijn in de mond en keel en genazen wonden met de bladeren en stengels, ze gebruikten deze ook tegen insecten- en slangenbeten. De blanke kolonisten hebben deze kennis van de indiaanse bevolking overgenomen. Uiteindelijk kwam de plant ook naar Europa en werd met name in Duitsland bestudeerd en veel gebruikt als natuurlijk geneesmiddel om de weerstand te verhogen.

zonnehoed
Rode zonnehoed

De geneeskrachtige extracten worden vooral uit de rode zonnehoed (Echinacea purpurea) gewonnen, maar ook middelen op basis van Echinacea pallida of Echinacea angustifolia zijn effectief. Vooral de wortels van de planten worden verwerkt; alleen van Echinacea purpurea worden ook de bladeren voor het maken van aftreksels gebruikt.

Rudbeckia
Geneeskracht Rudbeckia

Ook Rudbeckia-soorten werden door de indianen als geneeskrachtig kruid gebruikt. Rudbeckia hirta bijvoorbeeld werd als wormdrijvend middel bij kinderen gebruikt en als ontstekingswerend oogwater. De meeste van die toepassingen zijn helaas verloren gegaan.

Echinacea verwerken:

Wortels
De wortels van de rode zonnehoed kun je in de herfst na de bloei van de planten delen. Snijd hiervoor voorzichtig stukken van de wortel af en verwerk ze vers of gedroogd. Maak voor een aftreksel de wortels eerst zorgvuldig schoon, snijd ze dan in kleine stukken en stop ze in een afsluitbare glazen pot. Bedek de wortelstukjes met alcohol met een percentage van 50 procent, zoals jenever.

geneeskrachtige zonnehoed
Groene delen
Verzamel de groene delen van de plant tijdens de bloei. Voor een aftreksel worden de stengels en bladeren van verse planten klein gesneden en eveneens met alcohol bedekt – gebruik voor kinderen honing. Zet de potten daarna enkele weken in halfschaduw en schud ze af en toe. Zeef dan de aftreksels, doe ze in kleine flesjes en bewaar ze op een donkere plaats. 20 druppels tinctuur per dag zou helpen voor een goede weerstand.

Anderen lezen ook:  6 tips voor een fit gevoel!

De werkzame stoffen van de zonnehoed – vooral de koffiezuurderivaten echinacoside en cichoreizuur – kunnen virussen en bacteriën weliswaar niet vernietigen, maar ze zorgen ervoor dat ziekteveroorzakers geen gezonde cellen binnen dringen. Daarom werken middelen op basis van Echinacea bijzonder goed als ze al bij de eerste symptomen van een infectie worden ingenomen. Het zou toch zonde zijn als je in bed moest blijven in plaats van in de tuin te genieten van de mooie bloei van de zonnehoed…

LandIdee nieuwsbrief