Als we de vele berichten op internet mogen geloven, dan is (appel)azijn een echt wondermiddel. Er is tot nog toe maar weinig onderzoek naar gedaan, maar er zijn heel wat mensen die zweren bij de werking van appelazijn omdat ze er goede ervaringen mee hebben.

Probeert u zelf of het tegen bepaalde kwaaltjes helpt – erg veel kan er niet fout gaan, zolang u de azijn niet puur drinkt en er met mate gebruik van maakt. En verdwijnen de klachten niet na een paar dagen ‘kuren’ met appelazijn, is het verstandig om alsnog naar uw huisarts te stappen.

* Onze grootmoeders gorgelden bij de eerste symptomen van keelpijn met een beetje azijnwater. De azijn werkt in dit geval antibacterieel en bestrijdt een mogelijke ontsteking van de keelholte.

* Ook bij spierpijn kan azijn helpen: een kwart liter appelazijn in warm badwater en een stevige borstelmassage zorgen ervoor dat de pijn in een mum van tijd vermindert of zelfs verdwijnt.

* Wie last heeft van een onzuivere huid, kan de plekjes eenmaal per dag met een mengsel van 1 theelepel azijn en 3 eetlepels water deppen. Gebruik bij een gevoelige huid azijn altijd met de nodige voorzichtigheid.

* In combinatie met ui kan azijn tegen wratten helpen. Leg een stukje ui in azijn en breng dat vervolgens met een pleister op de wrat aan. De wrat moet zo op den duur uit de huid verdwijnen.

* Azijn kan ook gebruikt worden bij huidirritatie door brandnetels. Brandnetels hebben kalkachtige naaldjes waarin onder andere mierenzuur en histamine zit. Die naaldjes dringen bij aanraking door de huid en breken af. De histamine verwijdt de haarvaatjes, het mierenzuur prikt. Door azijn over de branderige huidplek te wrijven lost de kalk op en worden mierenzuur en histamine verdund.