Al in de oudheid bewees peterselie zijn waarde als geneeskrachtige plant, en vandaag de dag is peterselie nog steeds een echte keukenklassieker.
Gezond kruid
20 gram peterselie bevat al twee derde van de dagelijkse behoefte aan vitamine C! Peterselie is vochtafdrijvend, bloedzuiverend, stimuleert de stofwisseling en ontlast de nieren en lever. Om nog maar te zwijgen van zijn buitengewoon hoge gehalte aan waardevolle mineralen.
Verfrissend
Door de bestanddelen mysristicine en limoneen heeft peterselie een verfrissende smaak.
Peterselie helemaal gebruiken
Voor het kruiden van gerechten kun je behalve de blaadjes ook de steeltjes gebruiken en die voor het opdienen weer verwijderen.
Peterselie bewaren
Verse peterselie is het hele jaar door verkrijgbaar. En als je te veel peterselie hebt, bewaar je het overschot gewoon: was het kruid, hak het grof, doe het in een ijsblokjesschaal, giet er wat water over en zet de schaal in de vriezer. Zo heb je altijd een voorraad waardevolle ‘vitaminebommetjes’.
Variatie
Van peterselie zijn ongeveer dertig verschillende cultuurvormen bekend. Voor culinaire toepassingen worden over het algemeen twee soorten gebruikt:
Krulpeterselie: wordt hoofdzakelijk gebruik om hapjes en gerechten te versieren.
Gladde peterselie: smaakt iets pittiger dan de zoete wortelpeterselie.
Schermbloemfamilie
Peterselie behoort, net als anijs, dille en venkel, tot de schermbloemenfamilie. De plant wordt meestal eenjarig geteeld omdat de blaadjes in het eerste jaar smakelijker zijn.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…