Honing wordt al duizenden jaren als geneesmiddel gebruikt. Het natuurproduct waar bijenvolken elke zomer hard voor moeten werken, is niet alleen erg lekker maar bevat ook tal van gezonde bestanddelen.
De oude Egyptenaren wisten al dat de voedselvoorraad van de bijen bijzondere krachten bevat. Zo diende honing, door de Grieken ‘godenspijs’ genoemd, al voor de dagelijkse schoonheidsbehandeling van de legendarische koningin Cleopatra. En Hippocrates, de beroemde Griekse arts uit de oudheid, gebruikte het vloeibare goud voor de verzorging van wonden en het genezen van ziekten die met koorts gepaard gaan.
Kortom, het is niet alleen een lekkere zoetigheid, maar een allround middel als het gaat om verzorging en genezing. Fruitsuiker, mineralen, de belangrijke vitamine B en lichaamseigen enzymen zijn slechts enkele bestanddelen die honing tot een fantastisch natuurproduct maken.
Ongeveer 4000 hardwerkende bijen zijn een hele zomer druk bezig om één kilo honing te produceren. Tijdens de productie voegen ze een enzym aan de zoete siroop toe, glucose oxidase, dat voor de belangrijkste eigenschap zorgt: het is namelijk ontstekingsremmend en meerdere opzichten vergelijkbaar met een antibioticum. De antibiotische stoffen verhinderen dat bacteriën zich kunnen uitbreiden, een feit dat in grootmoeders tijd al bekend was en wat wetenschappelijk ook is bevestigd. Er bestaat dan ook een schat aan oude huismiddelen waarin honingdruppels een rol spelen – het helpt bij bijvoorbeeld hoest en darmklachten, bij huidproblemen en rusteloosheid.
Honing wordt onder meer gebruikt in combinatie met knoflook en citroensap als middel tegen hoest. Als masker met kwark en olijfolie verfraait hetde huid en helpt het tegen ontstekingen.
Meng 150 ml rozenwater (o.a. in de apotheek verkrijgbaar) met 1 tl honing en masseer dit mengsel zachtjes op het gezicht in. Dat verbetert het vochtgehalte van de huid en werkt ontstekingsremmend. U kunt dit mengsel zonder enig bezwaar bewaren.
Meng 2 eierdooiers met 2 el honing en wat citroensap. Voeg 1/2 tl olijfolie toe en roer het geheel tot een stroperig papje. Breng het masker op het gewassen haar aan en laat 5 minuten inwerken. Goed spoelen!
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…