Freesia’s zijn vooral bekend als snijbloem, maar ook in de tuin kun je er volop van genieten. Ze zijn prachtig om te zien en ze verspreiden een heerlijke geur. Kortom: een geurende schoonheid in je tuin!
Bijzonder aan de freesia’s is hoe de plant de bloemen maakt. Meerdere stengels groeien uit de knol tot prachtige kammen. De bloemknoppen staan keurig op een rij, dit is dan ook de reden dat ze kammen worden genoemd. Naast deze typerende bloemenkammen staan freesia’s bekend om hun gewilde geur. De freesia is een van de weinige bloemen die nog een natuurlijke geur heeft. Niet voor niets wordt deze zo vaak gebruikt in parfum. De geuren van de freesia lopen uiteen van heerlijk zoet tot bijzonder kruidig. De ene geurt flamboyant en de ander juist subtiel.
Freesia’s zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en geuren, er is voor ieder wat wils. Kies jij voor enkelbloemig, half-dubbelbloemig of dubbelbloemig? Bij de dubbelbloemige freesia’s zijn de meeldraden deels veranderd in extra blaadjes. Hoe magisch is dat. De knollen kun je het beste planten van april tot en met juni. Plant ze op een zonnige en een niet te natte plek in je tuin. Plant ze vijf centimeter diep en zorg voor acht centimeter ruimte tussen de knollen. Afhankelijk van het plantmoment zullen ze van juni tot en met september bloeien in je tuin.
De Zuid-Afrikaanse plantenverzamelaar Ecklon ontdekte de freesia rond 1830. De freesia stamt af van de irissenfamilie (Iridaceae). Ecklon vernoemde deze exotische bloem naar zijn vriend en studiegenoot, de Duitse arts Friedrich Freese. Door de jaren heen is er een romantische traditie rondom deze bloem ontstaan. Om de pure en echte liefde te vieren, geef je je partner naar zeven jaar huwelijk freesia’s. Hoe romantisch! De freesia is ook een gewilde bloem in bruidsboeketten, de freesia staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde en onschuld.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…