Buitenleven

Februari: bijna voorjaar!  

De eerste bollen in de tuin én in huis, heerlijk geurende heesters in de tuin, lammetjes in de wei en pasgeboren zwijntjes in het bos. De natuur komt weer tot leven in februari! Op naar het voorjaar.

Jonge wilde zwijnen

Het dondert soms in het bos, want er worden weer wilde zwijnen (frislingen) geboren. Van september tot maart wrijft de bagge (het vrouwtje) van de roedel haar lokstoffen op de bomen om zo de keilers (de mannetjes) te lokken. Dat leidt soms tot heftige vechtpartijen tussen de mannetjes. Pas als een van de twee mannetjes het hazenpad kiest, is de strijd beslist. De schattige frislingen, met hun kenmerkende gestreepte vacht, worden in februari geboren en moeten nog veel leren van hun oudere soortgenoten.

 

Bloeiend meloenboompje in februari

Het meloenboompje (Chimonanthus praecox) lijkt op afstand wel een beetje op de toverhazelaar en bloeit ook in de winter – van november tot in februari – maar hij onderscheidt zich door de geelwitte bloemen met het rode hart. Het meest opvallend is toch wel de aangename vanillegeur die de bloem verspreidt. Vandaar de naam meloenboompje. Lees hier meer over het meloenboompje.

Sneeuw en regen

‘In februari sneeuw en regen, betekent goddelijke zegen’, aldus een oude boerenwijsheid. Klaag dus niet als je deze carnaval tijdens de optocht te bibberen stond van de kou, want als de boeren gelijk hebben, is er genoeg wijn en spijs voor de feesten in het nieuwe jaar.

Eerste bomen in bloei

Een van de eerste bomen die in bloei komt, is de els. De katjes zijn prachtig om te zien en welkome verschijningen na de winter, maar ze produceren vanaf maart ook veel stuifmeel. Dus als je allergisch bent, blijf je maar beter een beetje uit de buurt van drassige gebieden en de waterkant, waar de boom vooral groeit. Niet allergisch? Ga op knoppentocht!

Op zoek naar de hazelaarschijfzwam

Paddenstoelen zijn het hele jaar door te vinden, ook in de winter. Neem bijvoorbeeld de hazelaarschijfzwam (Encoelia furfuracea) die zich tot in maart van zijn mooiste kant laat zien. Hij is vooral in opeengedrongen groepjes te vinden op afgestorven takken van de hazelaar en de els. Goed zoeken, want deze paddenstoel is zeldzaam.

Geniet jij ook zo van de eerste tekenen van het voorjaar? Tag ons in je foto op Instagram met @landideemagazine. Wie weet zie jij jouw foto wel terug in ons magazine!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago