Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Je eigen dennenboom zagen op de Hoge Veluwe

8 december 2018 - 16 december 2018

Kerstboom zagen

De natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. De afwisselende landschappen van loof- naald- en gemengde bossen, heidevelden, grasvlakten en stuifzandlandschappen maken het park zo bijzonder. De stichting wil de natuur graag zo gevarieerd houden, maar dat is niet eenvoudig omdat de dennenboom zichzelf zo breed heeft uitgezaaid dat de unieke stuifzandgebieden dreigen dicht te groeien. Daarom heeft het Park een evenement bedacht: zaag je eigen kerstboom!

Kerstboom zagen

Diversiteit aan planten en dieren

,,Het hele jaar werken er vrijwillige dennenscheerders om het gebied in stand te houden, maar er groeien er zoveel dat ze niet alles weg kunnen halen. Bezoekers kunnen zelf hun boom uitkiezen in een door ons aangewezen gebied, zodat het beheer gelijkmatig en op de juiste manier wordt toegepast. Mensen die hun eigen boom komen zagen, helpen ons echt met natuurbeheer”, aldus Sabine Bootsma, medewerker Marketing en Communicatie bij Stichting het Nationale Park de Hoge Veluwe. En dat terwijl de inheemse bomen door veenafgravingen en ontginningen ooit verdwenen waren uit het Nederlandse landschap. Hierna is de grove den op veel arme zandgronden aangeplant met plantgoed uit buitenlands zaad. Rond 1515 is het oudste dennenbos aangeplant: het Mastbos in Breda, hier vind je onder andere de grove den. Het bos heeft hier zijn naam ook aan te danken: vroeger werden dennenbomen ook wel mastbomen genoemd. Vanaf de 19de eeuw zijn de heidevelden en zandverstuivingen op de Veluwe en in Drenthe beplant met dennenbomen, de bomen zijn destijds goed aangeslagen.

Hoe het werkt

Haal bij het bezoekerscentrum in het park een ‘Zaag-je-eigen-kerstboom-bon’. Neem deze mee naar de Wetweg en zoek je boom uit. Per persoon kun je een dennenboom uitzoeken, dus ben je met 4 personen en 1 auto, dan kun je 4 dennen meenemen (als dat past in je auto). Vrijwilligers van De Hoge Veluwe zijn er om je eventueel te helpen met het zagen. Je kunt je eigen zaag meenemen, maar er zijn ook zagen in het park beschikbaar. Na het zagen kun je genieten van warme chocolademelk, koffie of thee. Je betaalt entree voor het park, maar de boom mag je gratis meenemen.

Zelf zagen

Data: 8, 9, 15 en 16 december 2018
Locatie: De Wetweg
Tijdstip: 10.00 tot 15.00 uur
Prijs: gratis (excl. entree Park)

Lees meer over het zagen van je eigen kerstboom in onze kerstspecial.

Gegevens

Begin:
8 december 2018
Einde:
16 december 2018
Evenement Tags:
, ,