Erwten zijn geweldig! Ze klimmen op een prachtige manier, en zijn ook nog eens heel erg lekker en gezond. Vanaf midden februari kun je erwten voorzaaien in potjes, in de kas. Vanaf maart zaai je ze meteen in de vollegrond.
Houd afstand
De afstand tussen de rijen moet het liefst 40 centimeter zijn, maar het kweken lukt ook in dubbele rijen met een onderlinge afstand van 20 centimeter. Houd tussen de afzonderlijke zaden een afstand van 5 centimeter aan.
Klimplanten
Je zou bijna denken dat de kleine groene ‘klimarmpjes’ meteen je vingers pakken als je hand te dicht bij de planten komt. Ongelooflijk hoe snel ze langs klimrekjes omhoog klimmen. Ze klimmen tot een hoogte van wel 2 meter, maar hebben daarbij wel een klimhulp nodig. Een rekje is al genoeg.
Erwten beschermen
Vergeet niet om de plantjes in het begin tegen vogels te beschermen; de groene zaailingen lijken wel kleine wormpjes die boven de grond uitpiepen. De vogels zien dat als een lekker hapje.
Erwten oogst
Vanaf de vroege zomer worden de erwten als verse groente zeer gewaardeerd. De groene erwtjes zijn jong en vers dan ook het allerlekkerst en heerlijk zoet.
Winter
In de winter worden erwten gedroogd of ingevroren en in hartige soepen en eenpansgerechten verwerkt.
Erwten zijn zó gezond!
Wist je dat 150 gram van deze eiwitbommetjes de dagelijkse behoefte aan vitamine B1 leveren, en dat ze bovendien het menu met vitamine C verrijken? Het weelderige bladgroen zorgt er mede voor dat de erwt zo ‘groen’ smaakt. Zo groen als oma’s paradijselijke tuin waar je die kleine groene snoepjes supervers van de plant plukte.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…