In de ‘staart’ van Groningen ligt Westerwolde, een regio waar de natuur nog steeds de hoofdrol speelt. Hier vind je één van de mooiste beekdalen van Europa: de Ruiten Aa. Met het pas geopende 60 kilometer lange Westerwoldepad kun je eindeloos wandelen door de natuur van vroeger.

In Westerwolde kun je verschillende routes volgen die je leiden over mooie bruggetjes en zandpaden om uiteindelijk bij de trots van Westerwolde uit te komen: de Ruiten Aa. De beek werd vijftig jaar geleden vanwege de landbouw rechtgetrokken, maar krijgt nu langzaamaan zijn oorspronkelijke bedding terug. Tijdens de wandeling kom je dan ook regelmatig bovenloopjes en drooggevallen zijstroompjes tegen. De beek wordt omringd door een grote variatie aan natuur: heide, bossen en vennetjes wisselen elkaar moeiteloos af.

De prachtige natuur heeft niet alleen aantrekkingskracht op mensen, ook verschillende dieren vinden hun thuis in Westerwolde. De Lakervelder koeien die Natuurmonumenten uitzette, zorgen ervoor dat snelgroeiende grassen de tragere groeiers niet verdringen. De gevarieerde plantengroei die hierdoor ontstaat trekt verschillende vlinders, insecten en vogels aan. Zo vind je er bosuilen, appelvinken en roofvinken zoals de sperwer en de havik.

Natuur in Westerwolde

Heb je ook zin gekregen om het veelzijdige Westerwolde te gaan verkennen? Kijk dan hier voor alle wandelroutes en informatie over het Westerwoldepad dat deze routes verbindt.