Bestaat er iets herfstachtigers dan de geur en aanblik van paddenstoelen, in de pan of in de natuur? Nee toch! Bij paddenstoelen denk je al gauw aan eetbare paddenstoelen, maar pas op, ze zijn niet allemaal zo smakelijk! Wil je plukken in het wild? Of wil je alleen maar kennis maken? Wij vertellen je er meer over.

champignons

Soorten paddenstoelen

De allerbekendste paddenstoel is natuurlijk de champignon, maar er zijn nog veel meer soorten: parasolzwammen, eekhoorntjesbrood, anijschampignons, reuzenbovisten, rosse peppelboleten, hanenkammen (ofwel cantharellen), morieljes, berkenboleten, fluweelpootjes, paarse schijnridders, lariksboleten, pieds de mouton ofwel gele stekelzwammen, en zelfs de spectaculair gekleurde heksenboleten.

paddenstoeltje

Paddenstoelen in het wild

De paddenstoel die wij het beste kennen uit het wild, is wel die met rood-met-witte-stippen, ofwel de vliegenzwam. Wat je misschien niet wist, is dat deze paddenstoel zeer giftig is! Eet hem dus niet en vermijd hem zelfs aan te raken.

paddenstoel

Wilde champignons

Wilde champignons, eekhoorntjesbrood en cantharellen vind je met wat geluk in de vrije natuur. De weidechampignon die van vroeg in de zomer tot laat in de herfst uit de grond schiet, is zeer lekker. Deze champignons zijn te herkennen aan de kleur van de lamellen, de dunnen vliesjes in de hoed: bij jonge exemplaren zijn ze roze, later verkleuren ze naar donkerbruin.

paddenstoelen zoeken

Paddenstoelen verzamelen

Wil jij graag het bos in om zelf te plukken? Wees dan wel heel voorzichtig en zorg dat je niet zomaar iets giftigs plukt. Eigenlijk is er maar één goede tip: ga altijd op pad met een deskundige. Dan weet je zeker dat je met eetbare exemplaren thuis komt en écht kunt genieten van je maaltijd!

Anderen lezen ook:  Duurzaam op vakantie in eigen land

paddenstoelen spotten

Beter geniet je gewoon van de natuur én neem je zelf lekkernijen mee voor een herfstpicknick in het bos!