De zomervakantie ziet er dit jaar anders uit dan we gewend zijn. Geen verre reizen maar een vakantie dichterbij huis. Dat hoeft echter helemaal niet saai te zijn. Ook in Nederland in er genoeg te doen om te genieten van jouw vrije dagen. Ga ook duurzaam op vakantie in eigen land met deze tips.

Let wel op: Blijf de richtlijnen van de overheid in de gaten houden en houd afstand, ook tijdens je vakantie en dagtripjes. Informeer bij je bestemming naar de beschikbaarheid.

Duurzaam op vakantie: Back to basic

Houd je van kamperen? Dan zijn natuur- en ecocampings perfect voor jou. Je geniet er volop van rust en privacy. Er zijn geen drukke speeltuinen of auto’s op het terrein. Zelfs in piekperiodes doen deze campings er alles aan om gasten zoveel mogelijk ruimte te bieden. Op één terrein na beschikken alle Natuurkampeerterreinen in Nederland over een warme douche. Ook een toilet en stromend water zijn aanwezig. Doordat er op Natuurkampeerterreinen geen vaste standplaatsen of seizoenplaatsen zijn, behouden zij hun natuurlijke uitstraling.

Ecocamping Paradijsvogels

Een van die duurzame Natuurkampeerterreinen is ecocamping Paradijsvogels in het Zuid-Limburgse Vijlen, vlak bij het Drielandenpunt. Dit natuurkampeerterrein ligt in een van de mooiste landschappen van het gebied. De camping beschikt over waterbesparende douches en toiletten en maakt gebruik van groene energie en zonnecellen.

Bewust én comfortabel op vakantie

Geen fan van kamperen en verlang je stiekem naar een beetje luxe? Veel mensen denken dat luxe en duurzaamheid niet samen gaan, maar niets is minder waar. Door de komst van ecohotels kun je zonder schuldgevoel duurzaam op vakantie, terwijl je tegelijkertijd ontspant in alle luxe.

Anderen lezen ook:  5x tips om energie te besparen

QO hotel

In Amsterdam ligt hotel QO. Een luxueus hotel dat is gebouwd met zoveel mogelijk gerecyclede en lokale materialen. Bijna een derde van het beton dat is gebruikt voor de bouw is bijvoorbeeld afkomstig van de Amsterdamse Shell-toren. De tapijten in het hotel zijn gemaakt van 100% gerecycled materiaal zoals visnetten. Combineer een verblijf aan QO met een bezoek aan onze hoofdstad met zijn vele bezienswaardigheden.

Boshotel Overberg 

Een andere prachtig ecohotel waar je duurzaam op vakantie kan gaan is Boshotel Overberg, gelegen aan de rand van de bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit duurzame viersterrenhotel heeft een ecodak van mos en sedum. Vanwege de natuurlijke zonwering is het heerlijk koel en is er geen airco nodig.

Duithotel Tien Torens

Wil je een paar dagen duurzaam op vakantie aan de Nederlandse kust? Kijk dan eens bij Duinhotel Tien Torens. Dit hotel ligt in het hoogste duin van Zoutelande en is met helmgras perfect geïntegreerd in het duinlandschap. Door het zand en de beplanting blijven de kamers heerlijk koel in de zomer en comfortabel warm in de winter.

Greenkey

In Nederland zijn er nog veel meer accommodaties waar je duurzaam op vakantie kan gaan. Hoe je erachter komt welke locaties milieuvriendelijk zijn? Daarvoor bestaat GreenKey. Bedrijven met dit certificaat, herkenbaar aan de groene sleutel, doen veel meer op het gebied van duurzaamheid dan de wet vraagt. Zo gaan ze zuinig om met water en energie, maken milieuvriendelijk schoon, recyclen en maken bewuste keuzes rondom biologische voeding en producten met een keurmerk.

Anderen lezen ook:  Zomersnoei: bladscheuten dunnen voor beter fruit

Meer tips nodig voor een duurzame vakantie? Bekijk ook deze 8 bestemmingen.

Dit artikel is verschenen in Groener Wonen 02 2020 waarin je nog veel meer tips voor duurzame vakanties en activiteiten vindt. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl.

Groener Wonen nieuwsbrief