Rivierenland blijft je verrassen. Of je nu komt voor de rust, om te fietsen, te shoppen of te wandelen: In Rivierenland kan het allemaal. Maar de Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal hebben meer te bieden.

Door de rijke historie hebben allerlei verre voorouders hun sporen nagelaten. Van eeuwenoude landgoederen en buitenplaatsen tot oude vestingstadjes: soms lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Combineer het cultuur opsnuiven met een langer verblijf in de regio of culinair genieten onderweg. Wij geven je alvast een aantal leuke tips.

01-Ammersoyen_foto_Geldersch Landschap

Beleef de middeleeuwen in Rivierenland

Nostalgische kastelen, sterke burchten en mooie landgoederen getuigen nog steeds van het bewogen verleden van Rivierenland. Een aantal daarvan wordt beheerd door Geldersch Landschap & Kasteelen en is opengesteld voor het publiek. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan Kasteel Ammersoyen. Deze imposante burcht, die gebouwd werd rond 1300, is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Dit is een kasteel zoals een kasteel hoort te zijn, met metersdikke muren, een indrukwekkende ridderzaal en een echte slotgracht.

Of breng een bezoek aan Kasteel Hernen. Een middeleeuwse kasteel met slotgracht, dat in 1544 werd geërfd door destijds 32-jarige Reyner van Wijhe. Het kasteel en het omringende park staan in het teken van het project Hernen 1544. Bezoekers worden teruggevoerd in de tijd en kunnen met eigen ogen zien hoe ambachtslieden voor de slotheer aan de slag gingen.

De Vestingdriehoek

Nederland is beroemd om haar lange strijd tegen het water, maar datzelfde water is ook vaak een bondgenoot geweest. In tijden van oorlog liet men opzettelijk land onder water lopen om vijanden tegen te houden en grote rivieren waren een onneembare hindernis, zolang ondiepe plaatsen bewaakt werden door sterke bolwerken.

Anderen lezen ook:  Gastvrije natuur en cultuur

Vestingdriehoek

Fort Vuren, vissersstadje Woudrichem, het middeleeuwse Slot Loevestein en vestingstad Gorinchem vormen samen de Vestingdriehoek. Een prachtig stukje Nederland, dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de uitgelezen bestemming is voor een dagje weg.

Op en rond de verschillende locaties is van alles te zien en te doen. Wie het moeilijk vindt om daar zelf een keuze uit te maken, kan voor verschillende arrangementen terecht bij VVV Gorinchem. Maar zelf een dagje samenstellen is natuurlijk ook heel eenvoudig. Begin bijvoorbeeld in Gorinchem met een mooie stadswandeling over de eeuwenoude stadswallen, langs pakhuizen en havens. Ga vervolgens lekker shoppen of bezoek de interactieve tentoonstelling ‘1001 bommen en granaten’ bij Slot Loevestein. Vestingdriehoek.nl

Tip: Gebruik de pontjes of watertaxi van Riveer om je in de Vestingdriehoek te verplaatsen. Een belevenis op zich! Zie Riveer.nl voor dienstregelingen.

Stoer kasteel

Dat Woudrichem een van de vijf vestingsteden uit deze verdedigingslinie is geweest kun je duidelijk zien als je door het oude centrum van het stadje loopt. Tip: Ga eens op pad met iemand van de Stadsgidsengilde en ontdek zo historisch Woudrichem.

Breng ook een bezoek aan Slot Loevestein, bekend van de ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist. In ‘1001 bommen en granaten’ maken kinderen spelenderwijs kennis met een 17e-eeuwse vesting in de Hollandse Waterlinie. In het vroegere soldatendorp vertellen soldaten en andere bewoners over hun leven hier. De tentoonstelling is interactief van opzet, wat betekent dat kinderen aan de hand van spellen meer te weten komen over de dreiging van hoogwater, kruit en wapens. Zo kunnen ze zelf kruit maken, een kanon afschieten of de vesting Loevestein onder water zetten. Ook leuk: ze krijgen hun eigen sleutel mee om alles te ontdekken. Ook blijven slapen is mogelijk in een voormalige commandeurswoning. Een gids laat je graag de geheimen van het fort zien.

Anderen lezen ook:  De natuur beleven in oktober

geofort

Speuren en spelen op GeoFort

Een andere leuke aanrader voor kinderen is GeoFort in Herwijnen. Alleen al door de ligging op een historisch forteiland is dit fort het bezoeken meer dan waard. Daar blijft het echter niet bij, want alles staat in het teken van cartografie en navigatie. Bereid je voor op spannende experimenten en activiteiten voor het hele gezin. En wees gewaarschuwd: hier ben je wel even zoet!

Dagje uit in Rivierenland: Buren of Tiel

Combineer je dagje uit in Rivierenland eens met een bezoek aan vestingstadje Buren of het gezellige Tiel. Buren staat bekend als Oranjestad, omdat Willem van Oranje hier in 1551 trouwde met Anna van Egmont. Wie in Tiel op zoek is naar cultuur, gaat op pad met de cultuurhistorische route, die langs markante gebouwen in de binnenstad voert, of brengt een bezoek aan het Flipje en Streekmuseum Tiel.

21-Flipje & Streekmuseum (1)

Flipje en Streekmuseum Tiel

Sinds 1935 is het beroemde fruitbaasje hét symbool voor de Betuwse fruitteelt. Het tachtigjarige jubileum wordt het hele jaar goed gevierd met bijzondere activiteiten. Kom bijvoorbeeld naar de tentoonstelling van Frank Govers, de beroemde modeontwerper uit Tiel, of bekijk de zeer bijzondere collectie reclameboekjes met de allereerste afbeeldingen van Flipje. Daarnaast kun je bij het museum natuurlijk altijd een rondleiding door het museum of stadswandeling boeken. Kinderen vermaken zich met de kinderkijkkasten, griezelen bij de drie dode soldaten die begraven liggen onder de stadsmaquette en nog veel en veel meer.

 

Lees hier meer tips voor een dagje uit!