Het is alweer een tijdje november. Het wordt steeds kouder en we hebben de eerste najaarsstorm achter de rug. November is een prachtige maand waarin je de overgang van zomer naar winter goed kunt zien. Ga eropuit deze maand en beleef de natuur!

Paddenstoelen

Paddenstoelen zijn vruchtlichamen van schimmels en zijn in de natuur te vinden van het voorjaar tot in het late najaar. De winter is vaak te koud voor paddenstoelen. Er zijn veel verschillende soorten paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, vliegenzwam en elfenbankjes. Met deze zwammen is het wel oppassen geblazen, veel zijn niet eetbaar en sommige zelfs giftig! Meer weten over paddenstoelen? Klik dan hier.

Eendjes zien

De meeste eenden leggen in het voorjaar eieren, maar wist je dat het ook voorkomt dat ze in het najaar nogmaals eieren leggen? Dit is natuurlijk heel bijzonder en je moet dan ook echt geluk hebben. Wie weet zie jij binnenkort een eend met schattige kuikentjes langs zwemmen.

Duindoorn

De duindoornstruiken die op kalkrijke plaatsen in de duinen te vinden zijn, leveren vanaf het vroege najaar bessen. Vogels zijn dol op de duindoornbessen en als de bessen in de winter gaan gisten, kunnen de vogels dronken worden. De bessen van de duindoorn zijn rijk aan bijvoorbeeld vitamine B en C, maar veel mensen vinden ze te zuur. De bessen worden wel volop gegeten door trekvogels.

Wilde dieren spotten

Tijdens een lange wandeling op de Veluwe heb je een grote kans om everzwijnen te horen. Voor hen begint de paartijd nu en die duurt tot januari. Zwijnen vechten en schreeuwen veel in deze periode, soms vechten ze zelfs tot de dood. Ook zijn er veel vossen in Nederland, lees hier meer over vossen.

Anderen lezen ook:  Peren uit eigen tuin

Meer over het beleven van de natuur in november?

Lees dan de nieuwe LandIdee die nu verkrijgbaar is in de winkel of bestel hier!