Elanden komen niet voor in Nederland. Toch zijn elanden dichterbij dan we denken. Ze zijn de afgelopen jaren namelijk al regelmatig gespot in Duitsland.
Momenteel lopen er zo’n tien elanden in de Duitse bossen rond. De dieren zijn waarschijnlijk vanuit het naburige Polen de grens overgestoken. Eigenlijk is het niet zo gek dat ze in Duitsland voorkomen, want tot in de zeventiende eeuw kwamen ze hier namelijk volop in het wild voor. Door intensieve bejaging verdwenen ze langzaamaan uit beeld.
Sinds 2001 is de jacht op elanden verboden. Sindsdien neemt de elandpopulatie in het grensgebied van Polen toe.
Het mooie gewei overleeft slechts één seizoen: eenmaal per jaar wordt het afgeworpen en vanaf april weer opnieuw opgebouwd. Het gewei moet dan tot de bronsttijd elke dag 2,5 centimeter groeien – een sensationele prestatie
Hoewel elanden grote grazers zijn en in dat opzicht ook voor natuurgebieden in Nederland gebruikt zouden kunnen worden, heeft de eland hier nog niet zijn intrede gedaan. Toch schijnen ze ook hier tot ongeveer 1000 na Chr. te hebben rondgelopen. Zo blijkt uit oude, op schrift gestelde jachtvergunningen.
Bij het water zijn elanden in hun element. Het zijn uitstekende zwemmers en ze zijn dan ook regelmatig ín het water te vinden. Over het algemeen hebben de dieren daarom ook een voorkeur van drassige gebieden en zoeken ze rivieren en meren op.
De dieren die in Duitsland zijn gezien, zijn meestal jonge mannetjes. Ze zijn op zoek naar een nieuw territorium en een vrouwtje. Gelukkig voor deze dieren worden er tegenwoordig ook vrouwtjes gesignaleerd.
Dankzij hun karakteristieke verlengde bovenlip is het grootste hert ter wereld ook als kalfje, zonder reusachtig schoffelgewei, goed te herkennen. In 2013 werden er in het noordoosten van Duitsland voor het eerst kalfjes gezien.
In Noord-Amerika zijn elanden wat de herten en reeën bij ons zijn: overstekend wild waar de automobilist rekening mee moet houden.
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…