Categories: ReceptenTaart & Cake

Eiwit stijf kloppen tot schitterend schuim

Eiwit stijf kloppen is een kunst op zich. Als je mooi stevig eiwit wil, mag het niet in aanraking komen met de dooier of vet. Dat betekent schoon werken en de eieren netjes splitsen.

Eiwit stijf kloppen

Soms heb je alleen geklopt eiwit nodig, bijvoorbeeld als je meringues wilt maken of een schuimkop op een kruisbessentaart, die in de oven een mooi kleurtje krijgt. Ook voor cakebeslag worden eiwitten en dooiers wel eens afzonderlijk opgeklopt, om zoveel mogelijk lucht in het deeg te krijgen. In dit soort gevallen zal je de eieren moeten splitsen. Eiwit stijf kloppen lukt alleen als er geen enkel spoortje van de dooier bijzit. Verse eieren splitsen het best: het vlies om de dooier is dan nog zo stevig dat de dooier makkelijk heel blijft.

Eierscheider

Eieren splits je door het ei voorzichtig te breken en daarna de dooier over te hevelen van de ene helft naar de andere helft van de eierschaal, terwijl je ondertussen het eiwit in je kom laat lopen. Ben je er niet zo handig in, gebruik dan een eierscheider – een keukenhulpje dat de dooier opvangt, terwijl het eiwit via de sleufjes wegloopt.

Ga je eiwit stijf kloppen? Gebruik dan altijd een brandschone kom en klopper. Het kan met de hand, maar een mixer werkt het snelst. Voeg lepel voor lepel (fijne) kristalsuiker toe aan de eiwitten.  De hoeveelheid suiker is afhankelijk van het recept wat je gaat maken en van je smaak. Een gangbare hoeveelheid is 300 gram suiker op 6 eiwitten. Eiwit is stijf als het in pieken omhoog staat, je kunt de kom letterlijk omkeren, zonder dat het eruit loopt! Bekijk ook eens dit handige instructiefilmpje:

Eiwit stijf kloppen en meteen aan de slag

Stijfgeklopt eiwit moet altijd direct worden verwerkt. Als je het werk toch even moet onderbreken, kun je een scheutje citroensap toevoegen en daarna opnieuw beginnen te kloppen. Dan wordt het eiwit vanzelf weer stevig!

Probeer je kunsten meteen uit met dit recept voor heerlijke mini-meringues met fruit. 

admin

View Comments

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago