Zwanen zijn prachtige witte watervogels met een sierlijke lange nek. Wist je dat er wereldwijd zeven soorten bestaan? En dat de zwaan ruim drie keer zoveel nekwervels heeft als een mens? Lees hieronder nog meer interessante weetjes over dit indrukwekkende dier.

1. Lange nek

Wist je dat zwanen wel 23 tot 25 nekwervels hebben? Wij als mensen hebben er 7. Met hun lange nek kunnen ze ook makkelijk tot wel een meter diep onder water komen. Ze eten waterplanten en soms ook kleine visjes.

2. 20 jaar oud

In het wild kunnen zwanen 20 jaar oud worden. In gevangenschap kunnen ze wel 50 jaar oud worden, mits ze goed verzorgd worden. Het komt echter zelden voor dat zwanen zo oud worden.

Zwaan

3. Bijna net zo snel als op een autoweg

Zwanen kunnen een snelheid van 95 kilometer per uur halen. Doordat ze zwaar zijn, hebben ze wel een flinke aanloop van een aantal meters nodig om in de lucht te komen.

4. Zwanen hebben een enorme spanwijdte

Een zwaan kan zo’n 12 kilogram wegen. Ze hebben een spanwijdte van maar liefst 208 tot 238 centimeter. In het filmpje hieronder zie je hoe een zwaan zijn vleugels uitslaat:

5. Zwanenveer in het kussen

25.000 veren heeft de zwaan. Volgens een oud bijgeloof zal een zwanenveer in je kussen ervoor zorgen dat je echtgenoot je trouw zal blijven. Dat idee is ontstaat doordat zwanen hun leven lang trouw blijven aan elkaar en bij elkaar blijven.

6. Broeden op het nest

5 tot 8 eieren liggen er in een zwanennestje. Het duurt ongeveer 38 dagen  voor deze uitkomen en gedurende deze tijd broedt het vrouwtje op het nest. Ze is dan erg beschermend. Ook het mannetje verdedigt zijn territorium en kan nog wel eens agressief zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LandIdee Magazine (@landideemagazine)

Meer leuke dierenweetjes lezen? Kijk dan hier.