Teken zijn weer volop actief! Zeker wanneer het heerlijk weer is en we buiten zijn, grijpen teken hun kans om in de vacht van je hond te kruipen. Maar gelukkig kun jij je viervoeter nu eenvoudig maandenlang beschermen. #geenteken

Wat zijn teken eigenlijk?

Teken zijn kleine spinachtigen van enkele millimeters groot, die leven tussen grassen en struiken. Wereldwijd zijn er meer dan 850 tekensoorten, de meest voorkomende soort in onze streek is Ixodes ricinus.

Wanneer zijn teken actief?

Teken worden al actief bij een temperatuur boven 7 °C. Dit is dus al van vroeg in het voorjaar tot laat in de herfst. En bij een milde winter zelfs het hele jaar door!

Teken op je hond, dat wil je niet

Gebeten worden door een bloedzuigende parasiet – dat is geen pretje. Daarbij kunnen teken diverse bacteriën, virussen en andere parasieten overbrengen. De bekendste is een bacterie die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Jaarlijks krijgen zo’n 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. Nog zo’n ongelukkig feitje: hondeneigenaren hebben 1,5 keer meer kans op een tekenbeet. Ai!

Wist je dat levende teken die je hond mee naar huis neemt, op zoek kunnen gaan naar een nieuwe gastheer? En dat kun jij zelf zijn! Weg dus met die parasieten op je viervoeter!

Teken zitten ook in je tuin!

Veel mensen denken alleen bij bossen aan teken, maar deze parasieten komen ook in je tuin voor. Van alle tekenbeten bij mensen wordt zelfs 31% in de tuin opgelopen!

Teken houden zich daar schuil op schaduwrijke plekken tussen grassen en struiken, maar ook op dat hoopje bij elkaar geveegde bladeren in een hoek van je tuin. Je hond hoeft dus niet naar het bos om een tekenbeet op te lopen; een wandeling door je tuin is al genoeg!

Anderen lezen ook:  Bah, de hele dag jeuk

Controleer je hond

Controleer je hond iedere keer nadat jullie buiten zijn geweest. Loop hem helemaal na, ook bij de huidplooien en zijn buik. Door hun kleine formaat zie je teken namelijk snel over het hoofd. Ontdek je een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk op de juiste manier.

Bescherm je hond maandenlang met één behandeling

Gelukkig is het heel simpel om je hond preventief te beschermen. Bij je dierenarts zijn tegenwoordig langwerkende middelen tegen vlooien en teken verkrijgbaar. Met slechts één behandeling is je hond dan maandenlang beschermd.

Vraag bij je dierenarts meteen naar middelen die ook tegen vlooien werken. Want vlooien kunnen evengoed heel vervelend zijn voor je hond. Ze vermeerderen zich razendsnel en voordat je het weet, zit je hele huis onder de vlooien!

Voor het beste advies ga je dus naar je dierenarts

Ga voor een tekenmiddel altijd naar de dierenarts. Je dierenarts kent je hond het beste en kan je op maat adviseren. Bovendien werkt je dierenarts met middelen waarvan de veiligheid en effectiviteit goed zijn onderzocht. Zo weet je zeker dat jouw hond de juiste bescherming krijgt.

Bescherm ook je kat tegen teken en vlooien

Je kat begeeft zich buiten in tuinen en allerlei bosjes. En wat dacht je van de andere katten die hij buiten tegenkomt? Je huistijger loopt net zo veel risico op teken en vlooien. Bescherm daarom ook je kat preventief met een langwerkend middel tegen deze parasieten. Vraag je dierenarts om advies.