Een van de meest geliefde huisdieren in menig jong huisgezin is de cavia. Deze grappige, intelligente en gezellige diertjes komen oorspronkelijk uit het Andesgebergte. 

Gezelschapsdieren

Kinderen kunnen een hechte band opbouwen met deze knagers en leren tegelijkertijd de dieren te verzorgen en verantwoordelijkheid te dragen. Meestal worden de cavia’s binnen in een kooi gehouden waar ze regelmatig worden uitgehaald, maar dat kan ook anders. Je kan cavia’s met de juiste voorzorgsmaatregelen ook goed buiten houden.

Cavia buiten houden

Brabbelen en knorren

Cavia’s hebben een heel scala aan geluiden waarmee ze met elkaar en hun omgeving communiceren. Hun gehoor is bijzonder goed ontwikkeld en ze zullen al heel snel in de gaten hebben wanneer er iets te halen valt. Als de hun bekende trommel met lekkers of de koelkast opengaat, zullen ze meteen in actie komen. Ze zullen ook reageren met piepgeluiden, waarmee ze willen laten weten dat ze best wel zin hebben in iets lekkers: ‘whiet whiet whiet’.

Cavia’s die goed in hun vel zitten piepen zachtjes, wat ze afwisselen met tevreden knorgeluidjes. Hoor je de knager gillen, dan is er paniek, angst of pijn. Lees hier hoe je stress kan herkennen en voorkomen.

Een tevreden cavia brabbelt en maakt zo nu en dan een luchtsprongetje, dat in de caviawereld ‘popcornen’ wordt genoemd. Heb je het helemaal ‘gemaakt’ bij je kleine vriend, dan zal hij tegen je aan gaan liggen, je handen likken en met zijn neus tegen je aanduwen. Zoveel genegenheid, wat wil je nog meer?

cavia

Een gelukkige cavia

Cavia’s voelen zich helemaal happy in een omgeving, die zoveel mogelijk lijkt op hun natuurlijke habitat. Een cavia wil rennen, schuilen, gekke bokkensprongetjes kunnen maken en vooral samenleven met soortgenoten. Het is dan ook erg belangrijk dat een cavia gezelschap heeft van één of meerdere caviavrienden.

Anderen lezen ook:  8 weetjes over de fuut

De kooi moet groot genoeg zijn om hun natuurlijke gedrag te kunnen uitvoeren. Hoe groter zijn verblijf, hoe beter voor de cavia’s. Een dak hoeft er niet op, want klimmen en springen doen ze niet.

Helemaal schitterend is het om een groep cavia’s buiten te huisvesten; daar doe je ze een heel groot plezier mee. Het is fantastisch om te zien hoe ze zich op natuurlijke wijze in een groep gedragen. Een tochtvrij en voldoende ruim binnenverblijf met een laag hooi is natuurlijk wel een must.

Meer weten over de verzorging van de cavia? Lees dan deze tips! Wil je meer leuke weetjes over dieren in de natuur of boerderijdieren? Die vind je hier!