2 muizen per dag, meer voedsel heeft een hermelijn niet nodig. Maar het diertje houdt ook van ratten, vissen, mollen of kleine vogels. Voordat de kat zijn intrede deed op boerderijen, waren hermelijnen geliefd als muizenvangers.

  • 17-30 centimeter bedraagt de lichaamslengte van een mannetjeshermelijn. De vrouwtjes zijn ongeveer een kwart lichter en kleiner.
  •  1 keer per jaar verwisselt de muizenvanger zijn bruine zomerkleed voor een witte wintervacht. Alleen het puntje van de staart blijft het hele jaar diepzwart.
  •  1213 was het jaar waarin de hermelijn voor het eerst opdook op een wapen in Bretagne waar het nog steeds symbool staat voor zelfstandigheid. In de Middeleeuwen stond de hermelijn in het algemeen symbool voor kuisheid en onschuld. De witte pels was zeer kostbaar en het dragen van een bontjas van het dier was dan ook voorbehouden aan adel en koninklijke families. Zo werd hermelijnbont een teken van heerschappij.
  •  2 jaar oud wordt een hermelijn maximaal. Dat is te wijten aan vossen, dassen en uilen die op hermelijnen jagen. Het diertje brengt zijn korte leven bij voorkeur door in lichte bossen, en op weides, velden en oevers.

Lees ook: