Langzaam maar zeker ontpoppen de verschillende cocons tot kleurrijke schoonheden. De prachtige koninginnenpage ontwaakt in mei. Wij zetten elf weetjes over deze prachtige vlinder op een rij.

1. Twee generaties

2 generaties koninginnenpages kun je bij ons verwachten: een eind april-half juni en de tweede begin juli-half september. Er kan in warme jaren in oktober zelfs nog een kleine derde generatie komen.

2. Op 2000 meter hoogte

2000 meter is de maximale hoogte waarop koninginnenpages nog voorkomen. Daarboven wordt het klimaat te ruw. Koninginnepages hebben wel een duidelijke voorkeur voor heuveltoppen en andere hooggelegen elementen in het landschap: mannetjes kunnen daar urenlang rondzweven om hun favoriete vlinderdame te veroveren en met haar te paren (hilltopping).

3. Overwinteren

200 tot 290 dagen is de duur van het popstadium dat overwintert.

4. Koninginnenpage ontwikkelt in het voorjaar

20 graden heeft de pop van de koninginnenpage in het voorjaar nodig om zich verder te kunnen ontwikkelen.

5. 150 eitjes

150 eitjes legt het vrouwtje gemiddeld aan de onderkant van verschillende waardplanten die allemaal tot de schermbloemigen behoren (wortel, kervel, pastinaak, dille).

6. Rupsen van de koninginnenpage

7 dagen duurt het gemiddeld voordat de eitjes ontluiken en het eerste larvenstadium tevoorschijn komt. Dit rupsje eet van de waardplant, ondergaat 4 vervellingen en wordt uiteindelijk zo’n 50 millimeter groot.

7. Larvenstadium

30 dagen duurt het larvenstadium ongeveer, waarbij de temperatuur van de omgeving een belangrijke rol speelt. In het laatste larvenstadium gaat het rupsje op zoek naar een plek om over te gaan in het popstadium.

8. Popstadium

18 dagen gemiddeld duurt dan het popstadium. Na het ontluiken van de pop komt de tweede generatie vlinders tevoorschijn.

Anderen lezen ook:  6 weetjes over de os

9. Nieuwe koninginnenpage

30 minuten duurt het voor de nieuwe vlinder zijn vleugels helemaal uitgevouwen heeft. Hij doet dat door lichaamsvocht in de vleugels te pompen.

10. 550 soorten

550 soorten bestaan er van de familie van de pages (Papilionidae). De rupsen van deze familie hebben allemaal een zogenaamd osmeterium waarmee ze vijanden af kunnen schrikken. Bij bedreiging komt dit gevorkte orgaan tevoorschijn en scheidt het een vieze geur af.

11. Gemiddelde leeftijd koninginnenpage

18 dagen is de gemiddelde levensduur van de koninginnenpage.