Wanneer je in het wild een huppend, wollig beestje ziet met lange oren denken we al snel dat het hazen zijn. Hoe je goed kunt zien of het een wild konijn of een haas is? Konijnen zijn graag samen met soortgenoten, terwijl hazen liever alleen zijn.

Verschil tussen een wild konijn en een haas

Hoewel konijntjes tot de haasachtigen (Leporidae) behoren, vormen ze binnen deze zoogdierenfamilie een heel eigen soort. Wilde konijnen onderscheiden zich niet alleen in hun uiterlijk, maar ook in hun gedrag van de overige familieleden.

Wild konijn

Een leven voor de groep

De overlevingsstrategie van een wild konijn (Oryctolagus cuniculus) is even eenvoudig als effectief: samen zijn ze sterk. Anders dan veldhazen, waarmee de konijnen regelmatig worden verward, houdt een wild konijn van het gezelschap van hun soortgenoten. Ze leven in groepen tot wel vijftig dieren, die onderverdeeld zijn in kleinere groepen. Mannetjes en vrouwtjes hebben daarbij een eigen hiërarchie, waarbij de vrouwtjes meer ontspannen met elkaar omgaan dan de mannetjes, de rammelaars.

Wilde konijnen

Bijzondere konijnenholen

Een wild konijn is vooral in de avondschemering actief. Overdag verblijft hij in zijn hol. Een konijnenhol bestaat uit vele gangen die tot wel 45 meter (!) lang kunnen worden. Aan het einde van die gangen liggen kamers, die door de konijnen worden gebruikt om uit te rusten, te poetsen en met elkaar te knuffelen.

Kleine konijntjes

Jonge konijntjes

In de vrije natuur krijgt een wild konijn meerdere worpen per jaar. Tijdens de paartijd, tussen februari en september, kan een wijfje wel vier tot zes keer een nest jongen krijgen. Een worp bestaat in de regel uit vijf tot zes jongen. Moeder konijn heeft het dus in het voorjaar maar druk om al die jonkies groot te brengen.

Anderen lezen ook:  Vroege vogel

Voor haar nakomelingen heeft moeder konijn in het hol een aparte knusse nestkamer ingericht. De nestkamer is volledig ingericht met gras, stro en zachte donshaartjes van de buik van de moeder die ze na de geboorte achterlaat. De kleine konijntjes die naakt en blind geboren worden zijn hier veilig. Ze zoogt de naakte jongen vier weken lang twee keer per dag, voordat die voor het eerst het hol mogen verlaten.

Wollige vegetariërs

Na ongeveer vier weken verlaten de jonge konijntjes het nest en gaan ze samen met hun moeder op zoek naar voedsel. Een wild konijn voedt zich voornamelijk met gras, kruiden, bladeren en knoppen. Maar ook boombast en takken staan op het menu.

wild konijn

Haas of konijn?

Veldhazen zijn niet alleen groter en zwaarder dan wilde konijnen, ze hebben ook langere poten. Hun oren hebben een zwarte punt en zijn meestal langer dan hun kop. De oren van konijnen zijn relatief kort. Veldhazen hebben amberkleurige irissen, terwijl de iris bij een konijn zich nauwelijks onderscheidt van de pupil.

Lees hier nog meer leuke weetjes over dieren in de natuur.

Dit artikel over het wilde konijn is eerder verschenen in LandIdee maart-april 2018.