De jonge ooievaars zijn in juni en juli al aardig gegroeid en beginnen nu met de eerste voorzichtige pogingen om te vliegen.

Bij de jonge ooievaars op het nest wordt tijdens de eerste les het klapwieken geoefend, daarna volgen een paar onbeholpen luchtsprongetjes. Ooievaars kunnen het vliegen namelijk alleen tijdens de vlucht leren.

ooievaar

Elke dag leren de kleintjes een beetje meer. Op een gegeven moment kunnen ze al even opstijgen van het nest. Zo breiden ze langzaam hun vliegkunsten uit, totdat ze fit genoeg zijn om de enorme afstand naar Afrika af te leggen waar ze overwinteren.

ooievaar

Eten van de ooievaar
De ooievaar is een echte jager. Hij loopt graag door een net gemaaid weiland, op zoek naar kikkers, reptielen, grote insecten of jonge vogels. Hij pikt ze met zijn lange snavel snel van de grond.

Eeuwig trouw
Ooievaars blijven altijd bij elkaar, tenminste ze blijven hun nest trouw.  Automatisch blijven hierdoor de paartjes ook bij elkaar totdat een van hen dood gaat.

ooievaar jong

Ooievaars en baby’s
Iedereen kent het verhaal over de ooievaar die een baby brengt. Echt realistisch is het niet, en pasgeboren baby zou namelijk ongeveer net zo zwaar wegen als de ooievaar zelf, wel heeft hij er een lekkere lange snavel voor… Waar het verhaal precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk. De meest waarschijnlijke herkomst is dat er vroeger vaak  trouwerijen plaatsvonden eind juni, met  geboortegolf in maart en april als gevolg. Precies wanneer de ooievaars in groten getale terugkwamen uit hun zuidelijke overwinteringsgebieden. Zo leek het net alsof de ooievaars al deze baby’s meebrachten.

ooievaar en baby's

Ook interessant:
Mieren verjagen met kruidnagel.