Ieder jaar organiseert De Vlinderstichting een landelijke vlindertelling. In één weekend zal overal in Nederland gespeurd worden naar vlinders in de tuin. Voor wie vaker vlinders en libellen wil tellen is er het Landelijk Meetprogramma.

Het Landelijk Meetprogramma houdt bij hoeveel vlinders, libellen en nachtvlinders geteld worden per soort. uit aantalsmonitoring (meetnetten) en verspreiding (onderzoek) per soortgroep. De coördinatie wordt verzorgd door De Vlinderstichting, de waarnemingen worden verzameld door vele vrijwilligers.

Waarom vlinders tellen?

Door de vlinders op diverse plekken te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en klimaatverandering. Het aantal vlinders zegt iets over de toestand van hun omgeving. Daar waar veel vlinders voorkomen, gaat het goed met de natuur.

Landelijke vlindertelling

De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de jaarlijkse tuinvlindertelling proberen ze zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. Daardoor kunnen de tuinvlinders beter beschermd worden. Wil je ook meedoen? Kijk dan op www.vlinderstichting.nl.

Hoe werkt de landelijke vlindertelling?

Meedoen aan de vlindertelling is heel simpel. Kies een zonnig moment en loop een rondje door je tuin. Noteer een kwartier lang alle vlinders die je ziet. Let op: Tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kun je vlinders twee keer tellen. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien.

Is het kwartier om? Geef dan jouw waarnemingen door via de app Vlindermee of via de website van De Vlinderstichting.

Draag direct een steentje bij

Wil je meer doen dan alleen vlinders tellen? Je kan het hele jaar door vlinders helpen door te doneren aan De Vlinderstichting en door jouw eigen tuin groener te maken. Vlinders zijn net als bijen gek op nectarrijke planten. Vervang een aantal tegels in je tuin door planten en trek meer vlinders aan. Verder zijn vlinders ook dol op overrijp fruit. Leg dat gerust in je tuin neer. In de winter kun je vlinders beschermen door bladeren te laten liggen. Insecten kunnen dan hun eitjes, rupsen en poppen hieronder verstoppen.