Wanneer je in het wild een huppend, wollig beestje ziet met lange oren denken we al snel dat het hazen zijn. Hoe je goed kunt zien of het een wild konijn is of een haas? Konijnen zijn graag samen met soortgenoten, terwijl hazen liever alleen zijn.

Verschil tussen een wild konijn en een haas

Hoewel konijntjes tot de haasachtigen (Leporidae) behoren, vormen ze binnen deze zoogdierenfamilie een heel eigen soort. Konijnen onderscheiden zich niet alleen in hun uiterlijk, maar ook in hun gedrag van de overige familieleden.

Wild konijn

Een leven voor de groep

De overlevingsstrategie van een wild konijn (Oryctolagus cuniculus) is even eenvoudig als effectief: samen zijn ze sterk. Anders dan veldhazen, waarmee de konijnen regelmatig worden verward, houden konijnen van het gezelschap van hun soortgenoten. Ze leven in groepen tot wel vijftig dieren, die onderverdeeld zijn in kleinere groepen. Mannetjes en vrouwtjes hebben daarbij een eigen hiƫrarchie, waarbij de vrouwtjes meer ontspannen met elkaar omgaan dan de mannetjes, de rammelaars.

Wilde konijnen

Bijzondere konijnenholen

Konijnen zijn vooral in de avondschemering actief. Overdag verblijven ze in hun holen. Een konijnenhol bestaat uit vele gangen die tot wel 45 m (!) lang kunnen worden. Aan het einde van die gangen liggen kamers, die door de konijnen worden gebruikt om uit te rusten, te poetsen en met elkaar te knuffelen.

Kleine konijntjes

Jonge konijntjes

Tijdens de paartijd, tussen februari en september, kan een wijfje wel vier tot zes keer een nest jongen krijgen. Een worp bestaat in de regel uit vijf tot zes jongen. De nestkamer is volledig ingericht met gras, stro en zachte donshaartjes van de buik van de moeder die ze na de geboorte achterlaat. De kleine konijntjes die naakt en blind geboren worden zijn hier veilig.

Wollige vegetariƫrs

Na ongeveer drie weken verlaten de jonge konijntjes het nest en gaan ze samen met hun moeder op zoek naar voedsel. Wilde konijntjes voeden zich voornamelijk met gras, kruiden, bladeren en knoppen. Maar ook boombast en takken staan op hun menu.

wild konijn

Haas of konijn?

Veldhazen zijn niet alleen groter en zwaarder dan wilde konijnen, ze hebben ook langere poten. Hun oren hebben een zwarte punt en zijn meestal langer dan hun kop. De oren van konijnen zijn relatief kort. Veldhazen hebben amberkleurige irissen, terwijl de iris bij een konijn zich nauwelijks onderscheidt van de pupil.

Lees het hele verhaal over wilde konijnen in LandIdee maart-april 2018.

Cover LandIdee maart-april