Egels zoeken net als veel andere dieren een plekje voor de winterslaap. Je kan de egel in de winter makkelijk helpen.

Egeltjes zijn echte nachtdieren. Ze zien overdag niet goed en zoeken daarom meestal in het donker hun eten bij elkaar. Als je de egel in de winter in de tuin ziet rondscharrelen, is dat eigenlijk geen goed teken want een egel houdt tot ongeveer maart-april een winterslaap.

Een winterslaap is wel nodig, want in de winter is er voor de egel weinig voedsel te vinden. Voordat de winterslaap begint, denkt de egel alleen maar aan eten; zo zorgt hij ervoor, dat er een flinke vetlaag wordt gevormd. Het beestje eet vooral veel wormen, kleine slakken, insectenlarven en kevers.

Winterslaap

Rond eind november, begin december gaan de oudere egels in winterslaap. De jongeren gaan pas slapen wanneer het echt heel koud wordt, zo rond halverwege januari. Vooral voor jongere egels is het lastig om in de winter voldoende voedsel te vinden. Ook nattigheid en kou zijn een grote bedreiging voor de egel in de winter.

In de periode voor de winter kweekt de egel een dikke vetlaag voor tijdens de winterslaap. Deze vetlaag moet hem tijdens het koude jaargetijde voorzien van voldoende energie. Je kan het beestje helpen door wat kattenbrokjes en water in je tuin of op je terras neer te zetten. Hierdoor krijgt de egel in ieder geval genoeg de mogelijkheid om eten te vinden. Let voor zover het kan wel een beetje op dat katten niet alles meteen opeten. Een egelhok kan hier bij helpen. Lees hier nog meer tips over hoe jij de egel in de winter kan helpen.

Anderen lezen ook:  Bijen en imkers zijn onmisbaar

egel beschut plekje
Beschut plekje voor de egel in de winter

De egel heeft een beschutte plek nodig in de winter, want de stekelvacht isoleert niet zo goed. Egels slapen graag in een rommelig hoopje bladeren of bijvoorbeeld in een warm hoekje in de schuur. Probeer de egel in de winter zo goed mogelijk te helpen met een plekje voor de winterslaap, bijvoorbeeld onder je heg of tussen de afgevallen bladeren. Het kan dus helpen om niet al je bladeren op te ruimen, maar ook eens een hoopje te laten liggen voor de egels. Er zijn ook speciale egelhuisjes te koop voor de winterslaap.

Een egel hoort alles

Het gehoor van de egel is zo goed dat hij zelfs insecten onder de grond kan horen kruipen.

egel

Zie je een egel in de winter?

Stoor de egel in de winter niet tijdens zijn winterslaap. Vind je in de winter een rondscharrelde egel? Bel dan de egelopvang en vraag wat je moet doen. De kans is groot dat hij ziek of verzwakt is en niet zelfstandig kan overleven.

Als je het idee hebt, dat de egel die je ziet rondlopen gezond is, kun je hem helpen door een veilige slaapplaats te maken. Een egel die niet gezond of verzwakt is, wankelt of rolt zich niet op als je hem aanraakt. Als je twijfelt kun je altijd contact opnemen met een egelopvang. Informatie en adressen vind je op www.egelbescherming.nl of www.natuurhulpcentrum.be.

Wil je weten hoeveel stekels een egel heeft? Klik hier!