Ze zijn de klopboormachines van het bos. De spechten bewerken bomen met hun snavels, hakken lekkere kleine dieren uit het hout en signaleren door hun getrommel dat ze bereid zijn om te paren.

Wonderbaarlijke hersens
De specht kan zijn snavel die als een beitel werkt tot 12.000 keer per dag in hout slaan, 20 keer per seconde met een snelheid van 25 kilometer per uur.
De hersenen van de vogel zijn niet door veel vocht omringd en worden dus niet bij elke stoot heen- en weer geschud.
Zijn ogen gaan een milliseconde vóór de snavel op het hout botst automatisch dicht zodat de vogel geen oogletsel door houtsplinters oploopt.
Bij de bonte specht zijn twee tenen naar voren en twee naar achteren gericht. Daardoor kan de vogel handig en probleemloos langs een boomstam

Werken met de tong
De tong van de specht is ruim 40 centimeter lang en fungeert als speciaal gereedschap. De specht klopt met zijn tong op de boomschors om de holtes te vinden waarin insecten zich bevinden.

Groene specht
Zijn ‘collega’, de groene specht, heeft zich gespecialiseerd in mieren. De sapstroom van een boom is voor de specht een speciale voedselbron.

specht uit nest
Slimme arbeidsspreiding
Het paartje controleert na de balts de verschillende holen die de ‘aanstaande’ heeft gemaakt. Tijdens de bezichtiging kiezen ze het beste hol en bereiden het voor het broedsel voor.

Bigamie
Een vrouwtje kan zo enthousiast zijn over twee mannetjes dat zij in de boomholen van beide mannetjes eieren legt. Omdat de mannetjes ’s nachts een groot deel broeden, kunnen er twee succesvolle legsels ontstaan.
Het vrouwtje legt vier tot acht witte eieren die circa twee weken worden bebroed.

Kuikens
De uitkomende kuikens behoren tot de meest onderontwikkelde jongen in het vogelrijk: ze zijn naakt, hun oren en ogen zijn dicht. Jonge spechten worden drie tot vier weken lang verzorgd door hun ouders.