Bijen zijn een onmisbare schakel in de ecologie. Het bestuiven van planten en bomen is een ontzettend belangrijke taak van deze insecten. Om te overleven zijn bijen in ons land deels afhankelijk van imkers.

Behalve van imkers zijn bijen natuurlijk ook afhankelijk van het voedsel dat ze kunnen vinden. Bijen halen hun voedsel uit nectar en stuifmeel van bloemen. In het proces van bestuiving is de bij daardoor de belangrijkste schakel.

Onmisbaar voor ons voedsel

Tijdens het vliegen blijft het stuifmeel tussen de haren van de bij zitten. Op die manier brengt de bij het stuifmeel van plant naar plant. Het insect vliegt altijd op één soort plant. Pas als de bloemen van die plant geen nectar meer geven, zoekt de bij een andere soort plant.

Een groot deel van ons voedsel is direct of indirect afhankelijk van bijen. Want zonder bijen is er geen bestuiving en zonder bestuiving komen er geen vruchten. De bij is natuurlijk ook bekend om zijn honing. Toch zijn er maar enkele soorten bijen die honing produceren.

Imker worden

Door de belangrijke rol van de bij is de rol van de imker minstens even belangrijk. Voor de meesten van de duizenden imkers in ons land is het houden van bijen een hobby.

Ben je geïnteresseerd in het houden van bijen en lijkt het je wel wat om ook imker te worden? In The Honey Project vertelt Dominique Persoone hoe je imker kan worden. Of volg een kennismakingscursus in het land om de basisvaardigheden van een imker te leren kennen.

Anderen lezen ook:  Bijen en vlinders naar je tuin lokken