Het beroemde verhaal van Rudolph the Red Nosed Reindeer van Robert L. May heeft er vervolgens voor gezorgd dat het rendier nu onlosmakelijk is verbonden met kerst. Maar wist je dat het rendier tot 8000 voor Christus ook in Nederland voorkwam? Meer leuke weetjes vind je hieronder:

1. Grote groepen

1000 dieren groot kan een rendierkudde zijn. Maar de meeste rendieren zijn gedomesticeerd en leven in het arctische deel van Europa en Azië, en in het noordelijk deel van Noord-Amerika en in Canada.

2. Het gewei van het rendier

100 tot 300 kilo kan een volwassen rendier (Rangifer tarandus) wegen. Het zijn forse dieren van ruim een meter hoog. Rendieren zijn de enige hertensoort waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei dragen. Het gewei van de mannetjes is wel groter dan dat van de vrouwtjes.

rendier
3. Sterk rendier

135 kilo kan een volwassen rendier trekken. Het rendier wordt daarom graag voor een slede gespannen en als last- of rijdier gebruikt. Voor een volk als de Sami zijn rendieren zeer waardevol vanwege de melk (en kaas), het vet en vlees en natuurlijk de soepele vacht.

4. Echte zwemmers

2000 km kunnen kuddes rendieren in één seizoen afleggen. Daarna keren ze om en lopen weer terug! Het zijn tevens uitstekende zwemmers.

rendier eet korstmos
5. Korstmos

9 tot 12 jaar oud worden rendieren gemiddeld. Rendieren eten vooral korstmos dat ze zelfs onder een laag sneeuw weten te vinden. Dat is ook de herkomst van de naam rendiermos. Omdat rendieren hun eigen voedsel zoeken en goed bestand zijn tegen de kou en dus geen stal nodig hebben, zijn deze dieren heel eenvoudig te houden.

Anderen lezen ook:  Herfst: tijd voor noten

6. Lied

In 1948 werd het liedje over Rudolph geschreven door Johnny Marks en sindsdien hebben vele artiesten het uitgebracht waaronder Billy May, The Supremes en natuurlijk Dean Martin en Bing Crosby.

rendier koekjes

Bak met chocoladepasta en zandkoekjes zelf leuke rendierkoekjes!

LandIdee nieuwsbrief