De valk is een bijzondere roofvogel. Vogels beschikken allemaal over een goed gezichtsvermogen, maar bij de slechtvalk is dit al helemaal goed. Vanuit de lucht kunnen ze heel scherp spotten.

1. Valk een goede jager

Een slechtvalk zou een krant kunnen lezen vanaf een afstand van dertig meter. Zo goed zijn hun ogen dus. De valk ontdekt zijn prooi niet alleen snel, hij kan zijn ogen ook nog eens bliksemsnel scherpstellen. Daardoor kunnen ze de afstand en de snelheid van hun doel perfect berekenen. Op die manier wordt de kans dat ze hun prooi ook daadwerkelijk vangen, aanzienlijk groter.

De superscherpe ogen van de valk

2. Leefgebied afgesteld op zicht

De blik van de valk is ongeëvenaard. Hij kan een muis op een afstand van 1500 meter zien en er op jagen. De valk leeft het liefste in open gebieden, waar ze hun gezichtsvermogen optimaal kunnen inzetten. Boven open velden belemmert niets hun zicht en kunnen ze elke prooi spotten. Ze hangen dan boven in de lucht, compleet stil, op zoek naar een prooi. Bidden wordt dit genoemd, zoals te zien in dit prachtige filmpje:

 

Door stil in de lucht te hangen kan de valk bewegingen op de grond gemakkelijker opsporen, zoals een muis die tussen de akkerstoppels op zoek is naar graankorrels. Vanuit een stootduik naar beneden vangt de valk dan zijn prooi.

3. Pijlsnel

De slechtvalk heeft lange, spitse vleugels, waardoor hij ook nog eens pijlsnel is. Als hij eenmaal de jacht heeft ingezet, kan een prooi nauwelijks ontsnappen. De prooi wordt in een snelle duikvlucht ‘geslagen’ en is vaak op slag dood. De prooien zijn meestal vogels als duiven en eenden. Soms worden ook andere dieren, die op de grond leven, gegrepen.

Anderen lezen ook:  6 dingen die je nog niet wist over het edelhert

De superscherpe ogen van de valk

4. Balts van de valk

De balts van de slechtvalk begint, afhankelijk van het weer, in februari of maart. De mannelijke roofvogels verschijnen het eerst in de broedgebieden en gaan duidelijk zichtbaar op een hoge uitkijkpost zitten. Als een vrouwtje tot op gezichtsafstand nadert, presenteren ze zich in acrobatische baltsvluchten. Daarna controleert het paartje door middel van steile, spiraalvormige duikvluchten tot net boven de grond of ze in staat zijn om samen buit te maken. Ze zoeken dus een echte partner in crime.

Meer over verschillende soorten roofvogels lees je hier!