Wist je dat de egel het oudst levende zoogdier is? Lees hier nog meer interessante weetjes over dit stekelige diertje. 

Weetje 1

8000 stekels zitten er in de vacht van een volwassen egel. Een baby-egeltje heeft bij zijn geboorte ongeveer 100 stekels. Alleen al in de eerste tien dagen van zijn leven komen er 300 stekels bij.

Weetje 2

65 miljoen jaar geleden leefde Litolestes, de oudste voorouder van de egel, op aarde. Egels behoren daarmee tot de oudste, nog steeds levende zoogdieren op aarde.

egel

Weetje 3 over de egel

2009 was ‘het jaar van de egel’, een initiatief van de Zoogdiervereniging. Aanleiding waren aanwijzingen dat het niet goed gaat met de egeltjes in onze contreien. 2009 werd daarom gebruikt om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van de egels.

Weetje 4 

35 dagen duurt de dracht van een vrouwtjesegel, dan brengt ze ongeveer vier tot vijf jongen ter wereld. Maar voor het zo ver komt, moet het mannetje het vrouwtje eerst verleiden om met haar te paren. Hierbij loopt hij urenlang om haar heen. Dit ritueel wordt dan ook een egel-carrousel genoemd.

Weetje 5

18 uur per etmaal brengt een actieve egel rustend door, de overige zes uren is hij onderweg. Hij is hoofdzakelijk tussen 18.00 en 20.30 uur actief.

egel bloemen

Weetje 6

100 hectare groot is het territorium van een mannetjesegel in landelijke gebieden. De vrouwtjes zijn echter slechts in een gebied van ongeveer 30 hectare onderweg.

Weetje 7

1 kilo is het gemiddelde gewicht van een egeltje. Het varieert echter naar gelang het jaargetijde. Jonge egels die in november minder dan 500 gram wegen, hebben het moeilijk om de koude maanden op eigen kracht te doorstaan. Maar er zijn zeker manieren om de beestjes de winter door te helpen door ze te voeren in je tuin.

egel boom

Weetje 8 

6 maanden lang kan de egel zonder voedsel overleven. Voor de winterslaap kweekt hij een dikke vetlaag, die hem vervolgens gedurende het koude jaargetijde moet voorzien van voldoende energie.

Weetje 9

30 procent van hun lichaamsgewicht verliezen egels gemiddeld tijdens de winterslaap. Begrijpelijk dus dat het vermagerde dier in het voorjaar meteen op zoek gaat naar voedsel!

Nog meer weetjes lezen over dieren in de natuur? Je vind het hier!