Momenteel verzamelt de egel nog snel wat reserves voor zijn winterslaap. Dat wisten we allemaal, maar wist je ook dat de egel het oudst levende zoogdier is? En dat hij maar liefst 8000 stekels heeft…

1. 8000 stekels zitten er in de vacht van een volwassen egel. Een baby-egel heeft bij zijn geboorte ongeveer 100 stekels. Alleen al in de eerste tien dagen van zijn leven komen er 300 stekels bij.

2. 65 miljoen jaar geleden leefde Litolestes, de oudste voorouder van de egel, op aarde. De egel behoort daarmee tot de oudste, nog steeds levende zoogdieren op aarde.

3. 2009 was ‘het jaar van de egel’, een initiatief van de Zoogdiervereniging. Aanleiding waren aanwijzingen dat het niet goed gaat met de egel in onze contreien. 2009 Werd gebruikt om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen van de egel.

4. 35 dagen duurt de dracht van een vrouwtjesegel, dan brengt ze ongeveer vier tot vijf jongen ter wereld. Maar voor het zo ver komt, moet het mannetje het vrouwtje eerst verleiden om met haar te paren. Hierbij loopt hij urenlang om haar heen – een ritueel dat egel-carrousel wordt genoemd.

Meer leuke weetjes over de egel, vind je hier.