Wist je dat de gaai, ondanks zijn grootte, tot op ruim 3300 meter hoogte in de Himalaya voorkomt? En dat terwijl hij nog minder weegt dan twee plakken chocola!

1. Spanwijdte vleugels gaai

35 centimeter lang kan een Vlaamse gaai – die tegenwoordig door ornithologen gewoon gaai wordt genoemd – worden, de spanwijdte van zijn vleugels bedraagt bij deze lengte ongeveer 55 centimeter. Toch is deze kraaiachtige slechts een middelgrote vertegenwoordiger van deze familie.

2. Licht gewicht

170 gram kan een volwassen gaai wegen – dat is minder dan twee plakken chocola.

3. Ceremoniële bijeenkomsten

50 gaaien, maar soms ook duidelijk minder, komen elk jaar in het voorjaar bijeen. Het lijken wel ceremoniële bijeenkomsten waarbij de vogels op elkaar jagen en vervolgens met zijn allen in de kroon van een boom neerstrijken.

Gaai

4. Grootste bosbouwer

15 kilo eikels (ongeveer 3000 stuk) verstoppen sommige gaaien als wintervoorraad. Maar een groot deel van deze eikels eten ze niet op en gebruiken ze ook niet om hun jongen te voeren. Dus deze eikels kunnen uitgroeien tot nieuwe eikenbomen; vandaar dat men de gaai soms ook wel de grootste bosbouwer noemt.

5. Veel soorten 

70 verschillende soorten gaaien zijn er tot nu toe geregistreerd, 34 daarvan worden weer in acht ondersoorten ingedeeld. De reden hiervoor is dat deze vogels zich uitstekend aanpassen aan het klimaat en het voedselaanbod van de desbetreffende regio.

gaai

6. Heel veel gaaien

1682 gaaien vormden in 1964 een zwerm die bij de Poolse stad Gdansk werd waargenomen.

7. De gaai houdt van hoogtes

3300 meter boven de zeespiegel, in de Himalaya, komen nog gaaien voor. De Europese varianten treft men echter niet hoger dan 2000 meter aan.

Anderen lezen ook:  Aanbevolen kippenrassen

8. Gezellig bij elkaar

100 meter groot is de kleinste afstand die tot nu toe tussen twee nesten van gaaien werd gemeten.

Gaai

9. Voedselvoorraad

10 eikels neemt de gaai tijdens elke vlucht in zijn keel mee als hij onderweg is om voedselvoorraden voor de winter te verzamelen.

10. Hele dag werken

10 tot 11 uur per dag verzamelt de vogel voedsel om zich op de winter voor te bereiden. Tijdens deze vluchten legt hij soms afstanden van zo’n 5 tot 7 kilometer af.

Nog meer weetjes over dieren in de natuur lees je hier!