Het zijn prachtige beesten, vogels, maar ze kunnen ook irritant zijn. Zeker als ze al je gewassen opeten en overal poepen. Wil je vogels wegjagen uit je tuin? Met deze tips kun je zelf een vogelverschrikker maken.

Mensen verjagen al duizenden jaren vogels om hun gewassen te beschermen. Vogelverschrikkers hielpen de Egyptenaren bijvoorbeeld om de kwartels van de akkers weg te houden.

Vogelverschrikker maken

Een vogelverschrikker is niet alleen functioneel, maar kan ook een leuke aanwinst zijn voor je tuin, zolang hij maar ‘mooi lelijk’ is. De meeste materialen die je nodig hebt om een vogelverschrikker te maken, vind je dicht bij huis.

Vogelverschrikker

Stap 1: Maak het frame

Begin met het maken van een frame. Daarvoor heb je twee latten nodig die je als een kruis opstelt. Zorg ervoor dat de verticale poot langer is dan de horizontale. Knoop de latten stevig aan elkaar vast met een touw of spijker ze vast.

Stap 2: Opvullen van het lichaam

Heb je nog oude kleding liggen? Dat kan je prima gebruiken als opvulling voor het lichaam. Een vogelverschrikker die de vogels moet verjagen, moet zoveel mogelijk geluid maken. Kies dan voor kleding die een paar maten te groot is.

Heb je geen kleding liggen? Kijk dan eens bij de kringloopwinkel. Ook voor de aankleding van je vogelverschrikker kun je daar leuke kleding vinden. Het makkelijkst is om kleding te gebruiken zonder mouwen. Je kan de armen van de vogelverschrikker namelijk niet bewegen om door het armsgat te steken.

Bind het kledingstuk goed dicht, zodat je het kan gaan opvullen. Gebruik stro, hooi, herfstbladeren of gemaaid gras om je vogelverschrikker op te vullen. Voor de broek is het makkelijk om een gat in het kruis te knippen en de lat daardoorheen te steken.

Je kan natuurlijk je vogelverschrikker maken zoals je zelf wilt. Wil je ook handen geven? Maak dan gebruik van oude tuinhandschoenen en vul deze op.

Vogelverschrikker maken pompoen

Stap 3: Het hoofd van de vogelverschrikker maken

Een vogelverschrikker maken zonder hoofd kan natuurlijk ook, maar het ziet er leuker uit om wel een hoofd te maken. Zo maak je het echt af. Je kunt zelf bepalen wat je als hoofd gebruikt. Pak bijvoorbeeld een oude kussensloop en teken hier een gezicht op. Vul de sloop met stro of bladeren en knoop ‘m aan het uiteinde van de lat. Je kan ook een pompoen uithollen en dat als hoofd gebruiken. Laat je creativiteit los.

Stap 4: Aankleden

De leukste stap van het maken een vogelverschrikker is de aankleding. Je kan je creativiteit erop los laten. Maak gebruik van accessoires en geef de vogelverschrikker bijvoorbeeld een leuk tuinschort.

Stap 5: Kies een plek uit

Je vogelverschrikker is nu klaar. Kies een plek uit in je tuin waar vogels hem goed kunnen zien.

Vogelverschrikker maken voor de sier

Als je een vogelverschrikker alleen voor de sier in de tuin wilt, zorg er dan voor dat hij stevig staat en dat de kleren niet te veel fladderen, dan blijven de vogels wel komen.