Haken is een leuke, ontspannende bezigheid met een leuk resultaat. Begin met deze gemakkelijke vierkantjes!

Zo haak je een vierkantje
Haak met de eerste kleur 14 lossen (l.), sluit met een kettingsteek (kst.) tot een ring en keer. Je kunt kiezen voor verschillende kleuren, in het voorbeeld is gekozen voor drie kleuren. (zoals de vierkantjes op de onderste foto).
1 Eerste toer: haak 3 l. als eerste stokje (stk.) in de ring en haak vervolgens nog 2 stk. zodat je drie stokjes hebt. Haak vervolgens nog 3 keer 2 l. en 3 stk.
2 Beëindig de toer met 2 l. in de eerste kleur en 1 kst. met het garen in de tweede kleur en keer.
3 Tweede toer: Haak tussen twee groepen stokjes 3 l., 2 stk., 3 l., 3 stk. en 1 l. Haak tussen de volgende groepen stokjes telkens 3 stk., 3 l., 3 stk. en 1 l. Beëindig de toer met 1 kst. en keer.
4 Derde toer: Haak met het garen in de derde kleur tussen 2 groepen stokjes 3 l., 2 stk. en 1 l. voor de eerste zijde van het vierkant. Haak dan 3 stk., 3 l., 3 stk. en 1 l. voor de eerste hoek. Haak voor de volgende drie zijden telkens 3 stk. en 1 l. Haak de resterende drie hoeken zoals de eerste hoek. Beëindig de toer met 1 kst.
vierkantjes-hakenn
Knusse vierkantjes
Vroeger waren dekens en kussens van gehaakte vierkanten, de zogenaamde ‘granny squares’, vooral een goede gelegenheid om oude restjes wol zinvol en creatief te verwerken. Daarom zijn de op deze wijze gemaakte dekens en kussens vaak zeer veelkleurig. Voor een kussenhoes heb je ongeveer 16 vierkanten nodig, die je eenvoudig aan elkaar naait. Voor de achterkant van de kussenhoes gebruik je gewoon een kleur wolvilt of andere stof.

vierkantjes haken