Een tipi is altijd leuk voor kinderen, maar een ‘groene’ tipi is nog leuker! Monique Hoeven maakte er een van bonen voor haar zoontje en die is er maar wat blij mee. Ze deelde haar tent op haar Instagramaccount Lifestylegoals.nl

Wat heb je nodig voor een tipi tent van bonen

Minimaal 8 bonen: liever wat meer, het kan zijn dat ze niet allemaal opkomen.
8 stenen potten
Potgrond
8 bamboestokken
Touw
Bindtouw of ander materiaal om de bonen aan te binden
Eventueel stro

Het stappenplan van Monique:

1. Bonen zaaien

In februari-maart ben ik binnen voor het raam begonnen met het zaaien van de bonen. Zet de planten wanneer ze groot genoeg zijn – en het niet vriest – buiten; dit is meestal rond eind april of half mei.

2. Zet de potten naast elkaar

Zet de stenen potten in een rondje naast elkaar; houd aan een kant een opening, zodat je de tent wel in en uit kan lopen.

3. Bouw het frame

Zet in ieder pot een bamboestok en bind deze bovenaan aan elkaar vast met een touw. Je maakt zo als het ware het frame van de tent.

4. Vul de potten met potgrond

Doe potgrond in de potten en plant hierin de bonenplanten.

5. Wachten en aanbinden

De bonen doen zelf hun werk en groeien naar boven waardoor de tipi tent vanzelf begroeid raakt. Het is wel goed om ze zo nu en dan even aan te binden met (bind)touw.

Stro tegen uitdrogen

Om uitdrogen van de grond te voorkomen, heeft Monique stro op de grond gelegd: ,,Hierdoor blijft de grond lekker vochtig en kunnen de bonen niet uitdrogen. Ook heb ik wat andere groenten in de potten erbij gezet: kool, courgette en zonnebloemen. Dit omdat ik maar een klein tuintje heb en alle ruimte optimaal benut.’’

Anderen lezen ook:  Even op een rijtje: 5x bloemen die na de zomer nog steeds bloeien

Welke bonen kan ik gebruiken voor een tipi tent?

Monique: ,,Je kunt allerlei verschillende bonen tegen de tent aan laten groeien. Ik heb gekozen voor een variatie, namelijk de Diana boon, het Heilig boontje, wat Boterbonen en de Orca boon.’’

Sierlijke tipi tent met bloemen

Liever geen tipi tent van bonen, je kunt natuurlijk ook voor een exemplaar met klimplanten gaan. Of wat dacht je van de sierlijke lathyrus (hoort ook bij bonen).