Haken met zpagetti is erg populair. Met dikke draden en een bamboehaaknaald XXL heb je snel resultaat. Bovendien heb je niet veel handwerkervaring nodig. Met zpagetti kun je eenvoudig zelf een mandje haken voor tijdschriften. We leggen je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Zpagetti wordt gemaakt van reststoffen uit de textielindustrie. Het materiaal is elastisch en daarom erg toegeeflijk. Om dit mandje te haken heb je één klos van 120 meter Zpagetti nodig en een 10 mm haaknaald.

Dit zijn de verschillende haaktechnieken:
Haaktechnieken zpagetti mand

Stap 1: De bodem van het mandje haken

Maak een opzetlus en haak een ketting op van 10 lossen. Haak in de ketting je eerste toer met de vaste steek (steek door beide lussen voor een stevige bodem) haak 3 vaste in de laatste steek, zodat je automatisch aan de andere zijde van de ketting geraakt. Haak nu door aan de andere zijde van de ketting met lossen. Dit is schematisch weergegeven met onderstaande afbeeldingen.

Haakschema mandje Zpagetti

Haak nu 4 keer helemaal rondom, waarbij je steeds met twee steken meerdert aan de zijkanten. Stop als je een lengte hebt van ongeveer 28 cm en een breedte van circa 15 cm. Nu heb je de bodem van je mandje gehaakt.

Stap 2: Twee toeren omhoog

Haak nu twee toeren omhoog zonder te meerderen. Hierdoor gaat de rand omhoog. Je haakt steeds door de achterste lus in plaats van door beide lussen.

Stap 3: Een toer terugsteken

In de derde toer maak je een vaste, dan sla je een steek over en maak je een vaste in de derde steek. Dan steek je terug in de tweede steek (waar de opening is gecreëerd doordat je de steek hebt overgeslagen). Haak vervolgens een vaste in de vijfde steek (je slaat de vierde dus weer over) en je haakt daarna in de vierde steek (die je zojuist hebt overgeslagen). En haak dan in de zevende steek (sla de 6e over) etc. etc. Haak op deze wijze door steeds over te slaan en terug te steken de hele toer rond. Deze werkwijze geeft een mooi decoratieve rand in de mand.

Anderen lezen ook:  DIY kruidenengel

Stap 4: Verder omhoog

Haak wederom twee toeren halve vaste, een toer met terugsteken en weer twee toeren met de vaste steek. Je hebt nu een hoogte bereikt van circa 18 centimeter.

Stap 5: De hengsels van je mandje haken

In de laatste ronde haak je een toer halve vaste. In het midden van de toer haak je een uitsparing door 6 steken over te slaan en 16 lossen te haken, voor je vastzet in de 7e steek vanaf het begin van de ketting. Dit herhaal je vervolgens aan de andere zijde van de mand. Haak dan nog een toer met de halve vaste steek waarbij je de uitsparingen (de hengsels) nog eens omhaakt met de vaste steek. Hecht af en werk alle draden weg aan de binnenzijde.. Klaar…

Tijdschrift mand Zpagetti

Het complete stappenplan voor dit mandje haken vind je hier in pdf-formaat.

De smaak al te pakken? Probeer dan ook de macramé plantenhanger.