Kleding pimpen? Unieke cadeautjes voor elke gelegenheid? Borduur een naam, woord of quote op een
kledingstuk of ander soort textiel. Met het stappenplan van Eline Godaert van Huize Vink leer je hoe je ‘wildflower’ op je favoriete blouse borduurt.

Benodigdheden:

  • Borduurring (in dit geval 10 cm diameter)
  • Oplosbaar soluvlies (lost op met water)
  • Pen (remove by friction; verdwijnt bij hitte of na strijken)
  • Kledingstuk van  linnen, katoen (niet elastische stof)
  • Borduurgaren DMC Mouliné Special in een kleur die je verkiest
  • Borduurnaald (bv. nr 22 stomp van Prym)
  • Patroon ‘wildflower’ (zie hieronder)
  • Scherp (borduur)schaartje

Het patroon:

patroon wildflower

Stap 1 Patroon overbrengen op oplosbaar soluvlies

Leg het patroon ‘Wildflower’ onder het oplosbaar soluvlies en teken over. Je kunt deze stap overslaan als je het patroon niet wilt gebruiken en zelf rechtstreeks op de kleding wilt tekenen. Opgelet: zorg ervoor dat je een pen koopt waarvan de inkt verdwijnt na het strijken/bij hitte. Zo blijft er nadien niets zichtbaar achter op je kleding.

Stap 2 De stof in je borduurring spannen

1) Open je borduurring door aan de schroef te draaien. Maak het schroefje niet volledig los, maar juist genoeg zodat je beide ringen van elkaar kan scheiden.
2) Leg de binnenste ring aan de onderkant van het vlak dat je wilt borduren (let op dat je de voorkant en achterkant van je kledingstuk van elkaar scheidt)
3) Leg je oplosbaar soluvlies met overgetekend patroon op de stof en duw de buitenste ring aan de bovenkant van het vlak dat je wilt borduren over het soluvlies en de stof. Je buitenste ring is nu gespannen over je binnenste ring met daartussen je stof en soluvlies met patroon
4) Draai het schroefje een beetje vast
5) Trek zachtjes aan de zijkanten van de stof zodat de stof strakgespannen staat. Als je met je vingers trommelt op de strakgespannen stof en je hoort een hol geluid, dan is het goed.
6) Draai het schroefje verder dicht. Gebruik indien nodig een platte schroevendraaier

Anderen lezen ook:  Maak je eigen kaars!

Stap 3 Je draad in naald rijgen en een knoopje maken

1) Knip een stuk borduurgaren DMC Mouliné Special af van ong. 50 cm (armlengte).
2) Als je goed kijkt, zie je dat het stuk garen uit zes individuele draden bestaat; splits je stuk garen in twee keer 3 individuele garen zodat je twee gelijke en dunnere delen hebt om mee te borduren.
3) Leg één helft aan de kant voor straks
4) De andere helft gaan we gebruiken om te starten met ons project. Maak een knoopje onderaan de draad. Dat kan je doen door het garen rond je vinger te draaien en het uiteinde eronderdoor te halen.
5) Het andere uiteinde van het garen haal je door de borduurnaald. Het helpt om het uiteinde een beetje nat te maken.

Stap 4 Starten met de back stitch 

1) We starten aan de achterkant van de stof, en prikken naar boven in de start van de ‘W’ van ‘Wildflower’. Je haalt de naald naar boven en trekt de draad erdoor. Nu prik je met je naald 2 mm verder op de ‘W’ naar beneden. Je hebt nu één steek naar voren gezet, verder op de ‘W’.
2) Nu komt het moeilijke deel. De volgende steken zijn het omgekeerde van je eerste steek: je naald bevindt zich na je eerste
steek opnieuw aan de achterkant van de stof. Je prikt je naald aan de achterkant 2 mm verder terug naar boven (opnieuw op de lijn van je ‘W’). Trek je draad opnieuw door. Nu gaan we met onze naald 2 mm terug prikken naar het tweede gaatje in onze ‘W’ van Wildflower (m.a.w. je keert terug). Trek de draad door. Je hebt nu 2 steken.
3) De rest van het woord ga je nu afwerken met dezelfde terugkerende borduursteek (back stitch): aan de achterkant 2 mm verder naar boven prikken, terugkeren naar de vorige steek van voor- naar achterkant.
4) Is je draad op of je bent klaar? Werk het dan af met een knoopje aan de achterkant van je stof (zie *).

Anderen lezen ook:  DIY kruidenengel

Stap 5: Whipped back stitch

1) Eenmaal je het volledige woord hebt geborduurd met de back stitch, gaan we de steken mooi aan elkaar verbinden. Daarvoor maken we gebruik van een variatie op de ‘back stitch’, nl. de ‘whipped back stitch’. Hierbij ga je op het einde van je geborduurde woord, terugkeren op de volgende manier: je gaat met je naald onder de laatste steek door (je gaat hierbij niet door de stof).
2) Je herhaalt deze stap bij elke reeds geborduurde steek tot je terug aan het begin van je woord bent gekomen. Zorg dat je het eronderdoor halen steeds start aan dezelfde kant (bv. van onder naar boven). Tip: je maakt eigenlijk een spiraal rond je reeds geborduurde woord.
3) Werk af met een knoopje onderaan je stof om het garen vast te zetten (zie *).

STAP 6: Afwerking

1) Maak de borduurring opnieuw los door aan het schroefje te draaien.
2) Haal de borduurring weg.
3) Hou je blouse met oplosbaar soluvlies onder de kraan zodat het vlies wegspoelt.
4) Laat drogen en strijk het.

*HULPJE: Is je draad halverwege bijna op?

1) Haal je naald door de stof naar beneden, steek de naald onder een voorgaande steek aan de achterkant van je stof en maak een knoopje. Herhaal tot 2 of 3 keer zodat het goed vast zit.
2) Knip alle uiteinden altijd goed af, zodat de binnenkant van je projectje ook zorgvuldig afgewerkt is.

Samenvatting: Back stitch en whipped back stitch 

Samenvatting: Back stitch en whipped back stitch

KLAAR IS KEES!

TIP kies je favoriete lettertype en een woord dat bij je past en maak je eigen unieke borduur-projectje.

Anderen lezen ook:  NIEUW: Trouwen magazine

Wil je extra steken aanleren en weten hoe je ook objecten en figuren kan borduren? Volg dan een workshop van Huize Vink (Ninove, Oost-Vlaanderen, België)

Lees het hele artikel over Eline en Huize Vink in LandIdee augustus-september 2021.