Tuin

Bramen oogsten

Vanaf eind juli kun je bramen oogsten en met goed geluk kun je dat blijven doen tot begin oktober. Gelukkig zijn bramen ook prima in te vriezen, dus kun je het hele jaar van dit lekkere fruit genieten.

Bramen zijn ietwat zurig, maar altijd heerlijk sappig. Ze smaken niet alleen goed in taarten of in de yoghurt, ook in hartige gerechten doen bramen het goed. Wie geen eigen bramenstruik in de tuin heeft, moet tijdens een wandeling zeker een mandje meenemen. Bedenk wel dat je niet overal zomaar mag plukken. Informeer daarover bij de eigenaar van het terrein of bos.

Voorzichtig bramen oogsten

Wees ook in een ander opzicht voorzichtig tijdens het oogsten van bramen: bramen hebben een heel eigen methode ontwikkeld om zich tegen de verzamelwoede van mensen te beschermen. De takken zijn werkelijk bezaaid met venijnige doorntjes die flink prikken. Lange mouwen en handschoenen zijn dan ook geen overbodige luxe.

Bramen in de tuin

Voor in de tuin zijn er inmiddels ook cultivars zonder doornen, zoals ’Black Satin’, die bovendien laat afrijpt, en ’Thornless Evergreen’, die in de winter deels groenblijvend is. Vanwege hun lekkere smaak neem je een paar schrammetjes echter op de koop toe. De bijna diepzwarte rijpe bessen smelten zoetzuur op de tong en zitten barstensvol belangrijke vitamines en waardevolle mineralen.

Bramenstruik fatsoeneren

Bramenstruiken kun je aan het eind van de zomer snoeien. Zet de schaar in alle stengels die vrucht hebben gedragen en knip ze net boven de grond af. Bind de nieuwe stengels vast aan de steundraad en zorg ervoor dat je ze gelijkmatig verdeelt. Doornloze bramenrassen als ’Loch Ness’ groeien niet zo hard als rassen met doorns als ’Fantasia’ en vormen minder nieuwe scheuten vanuit de grond. Zijn er niet veel nieuwe scheuten, kort dan de stengels die vrucht hebben gedragen alleen maar in, knip ze niet helemaal af.

Volgend jaar gaan er vanuit deze stengels nieuwe scheuten ontstaan.

Bramen verwerken

Verwerk de vruchten snel, want ze zijn zeer kwetsbaar en bederven snel. In de koelkast zijn ze ongeveer een tot twee dagen houdbaar. Maar wie de heerlijke bessen ook gedurende de wintermaanden niet wil missen, kan ze ook probleemloos invriezen of er jam van maken! Klik hier voor het recept.

admin

Share
Published by
admin
Tags: oogsten

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago