Waarom schapen worden gebruikt als ‘grasmaaiers’, welke kazen er worden gemaakt van schapenmelk en welke rol het schaap speelt in het kerstverhaal. Je leest het allemaal hieronder.

1. Het schaap in het kerstverhaal
25 december is de datum waarop het kindje Jezus geboren werd in de stal bij Bethlehem. De herders die in de buurt van de stal de wacht hielden bij hun schapen, werden door een engel op de hoogte gebracht van dit heugelijke feit. De zuurstokken die in Amerika in de kerstbomen hangen, verwijzen naar de wandelstokken van de herders die naar het Kerstkindje kwamen kijken.

2. Vlees, melk en wol
15 tot 20 jaar kan een schaap worden maar meestal wordt het dier eerder geslacht. Schapen worden gehouden voor het vlees, de melk en uiteraard de vacht.

schaap lammetje
3. ‘Grasmaaiers’
6 voorkiezen,  6 kiezen en alleen in de onderkaak 8 snijtanden heeft het schaap. Schapen kunnen gras veel korter grazen dan koeien en daarom worden schapen veel gebruikt om weilandjes te ‘maaien’. Ook in het openbaar groen worden steeds vaker schapen ingezet. Vroeger zag je veel heideschapen op de heidegronden grazen. De mest werd verzameld en op de akkers gebruikt. Met de komst van kunstmest werd het heideschaap overbodig, maar tegenwoordig zie je moderne herders weer over de heidevelden trekken.

4. Melkschapen
50 jaar geleden waren er bij ons nog veel melkschapen, maar dat is een stuk minder geworden. Schapen werden gezien als de koeien voor de armen omdat ze op kwalitatief mindere gronden konden grazen.

schapenkaas
5. Schapenkaas

340 calorieën bevat 100 gram schapenkaas. De kaas levert niet alleen veel energie maar ook veel vitamines en eiwitten. Sommige mensen die koemelk niet kunnen verdragen, kunnen wel schapen- of geitenmelk drinken maar dat geldt zeker niet voor iedereen.  Bekende schapenkazen zijn Roquefort, pecorino en feta.

Anderen lezen ook:  6x Slimme dieren

Lees hier meer over het schaap.