De geit is een bekend dier in ons land, maar ken jij deze weetjes over de geit al?

1. Er leven naar schatting zo’n 50 miljoen geiten op onze aardbol

Dit zijn zowel wilde rassen als gedomesticeerde geiten. De dwerggeit wordt veel gehouden als hobbydier.

2. Vier magen

De geit heeft niet één, maar maar liefst vier magen.  De pens, netmaag, boekmaag en lebmaag. Geiten zijn net als schapen herkauwers. Ze knabbelen graag aan lang gras, twijgjes, bladeren en houtschors.

3. De dracht van een geit duurt vijf maanden

Een worp van een geit bestaat in de regel uit 1 tot 3 lammetjes. Een lam drinkt ongeveer drie maanden lang melk van zijn moeder. Toch eet het lammetje na tien dagen al wat vast voedsel en eet dan wat hooi of voer mee.

4. Een geit geeft per dag ongeveer 3 liter melk

Melk is niet de enige reden waarom de mens ooit is begonnen met het houden van geiten. Het vlees van de geit is voedzaam en ook de vacht werd gebruikt. Verder maakten men gebruiksvoorwerpen van de hoefjes en de hoorns. Geiten kun je bovendien gemakkelijk in een kudde houden. Doordat geiten continu grazen, werden ze ook gehouden om grasvelden in toom te houden.

geiten

5. Verschillende soorten geiten

Er zijn veel verschillende soorten geiten, van groot naar klein. Een dwerggeitje weegt ongeveer 20 kilo, terwijl een grote Boergeit wel 140 kilo zwaar kan worden.

6. Geitenkaas

Geitenkaas is natuurlijk heerlijk in een salade of op een borrelplankje. Wist je dat de kaas per 100 gram 270 calorieën bevat? Serveer de kaas met wat geroosterde walnoten, een paar druiven, wat sla en een paar drupjes honing en je hebt een heerlijk voorgerecht of een lekker belegd broodje.

Anderen lezen ook:  11 weetjes over de oehoe

7. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een sik

Wist je dat zowel mannetjes- als vrouwtjesgeiten een sik hebben? Bij het mannetje is de sik wel wat groter. Daarnaast zijn er ook geitensoorten die helemaal geen sik hebben.

Vond je dit artikel nou echt super interessant en leuk om te lezen? Hier kun je nog veel meer weetjes lezen over boerderijdieren en dieren in de natuur.

LandIdee nieuwsbrief