Waar kersverse ouders in Vlaanderen hun bezoek trakteren op suikerbonen, staat in Nederlandse jonge gezinnen steevast beschuit met muisjes op tafel. Blauwe bij de geboorte van een jongetje, roze bij een meisje.

Deze muisjes zijn anijszaadjes met een suikerlaagje. Al in de middeleeuwen werd de kraamvisite getrakteerd op iets lekkers. Omdat het krijgen van een kind in die tijd nogal risicovol was, moest een voorspoedig verlopen geboorte immers flink gevierd worden. Ook de moeder werd daarbij niet vergeten. De traktatie bestond toen vooral uit suikerbollen voor de kinderen of brood met suiker. Het gebruik van anijs dateert van rond de 17de eeuw.

Anijs goed voor de kraamvrouw
De kraamvrouw kreeg zogeheten kraamanijs, omdat de specerij de baarmoeder na de geboorte snel tot de oorspronkelijke grootte zou terugbrengen. Ook zou het eten van anijs bijdragen aan een goede productie van moedermelk.


1860
De zoals we die nu kennen, ontstonden in 1860. Toen opende Cornelis Rutgerus de Ruijter in Baarn zijn eerste bakkerij, vanwaaruit hij onder meer speciale geboortemuisjes verkocht. In 1938 verwierf De Ruijter mede dankzij het Polygoon-journaal internationale bekendheid toen het bedrijf bij de geboorte van prinses Beatrix een groot blik oranje muisjes aanbood. Nog steeds maakt het bedrijf bij koninklijke geboortes oranje muisjes.

Gestampte muisjes
Oudere kraambezoekers vonden de ‘muisjes’ vaak wat te hard voor hun gebit. Toen enkele oudere dames producent De Ruijter hierop wezen, waren de ‘Gestampte Muisjes’ snel uitgevonden!

Lees hier meer over anijs!

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

6 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago