Recepten

Asperges schillen

Het schillen van asperges moet zorgvuldig gebeuren; slecht geschilde asperges zijn namelijk erg vezelig en vaak bitter van smaak. Daarom wat handige tips!

Asperges schillen doe je met een dunschiller.

Van boven naar beneden schillen
Schil asperges altijd van boven naar beneden. Bij groene asperges schil je alleen het onderste derde deel, bij witte begin je vanaf zo’n twee centimeter onder het kopje. Bovenaan dun, onderaan wat dikker, is het belangrijkste bij de voorbereiding van gerechten met witte asperges.

Plekje vergeten?
Of je een plek over het hoofd hebt gezien, zie je aan de parelmoeren glans. Bijwerken loont absoluut de moeite. Controleer de uiteinden van de stengels na het asperges schillen en snijd desnoods nog een klein stukje af, als ze niet mals genoeg zijn. Dit is bijna altijd nodig alleen bij witte asperges, bij groene is dit niet nodig.

Asperge schillen voor de soep
Na het schillen houd je van een kilo asperge ongeveer 720 gram over; houd daar rekening mee bij aankoop. Gooi de schillen niet altijd weg, want je kunt ze prima gebruiken als aromatische basis voor soepen en sauzen. Doe de schillen in een pan, bedek ze met zoveel water tot ze net onder staan, voeg een beetje zout, suiker en citroensap aan toe en laat ze 15 minuten op zacht vuur sudderen.


Wist je dat
groene asperges ook rauw heel lekker smaken?

Asperges worden klassiek opgediend met hollandaisesaus. Hiervoor moeten de asperges wel helemaal droog zijn. Wie geen speciale aspergeschaal met (uitlek)gaten heeft, legt de stengels op een keukenhanddoek die het vocht opzuigt.

 

admin

View Comments

Share
Published by
admin
Tags: kooktips

Recent Posts

Waar het buitenleven naar binnen stroomt: koken met karakter

De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…

5 dagen ago

Tulpen: alles wat je moet weten

Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…

3 weken ago

Realiseer een vol en groen gazon met deze tips

Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…

3 weken ago

Duurzaam verwarmen met infrarood

Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…

3 weken ago

Waarom een 4-seizoenen dekbed een slimme keuze is, zeker nu het zomer wordt

Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…

3 weken ago

De bever: onze beste houthakker

De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…

3 weken ago