Probeer de 5 onderstaande tips eens! Door stijgende temperaturen, komt hooikoorts niet alleen in de zomer voor. Bijvoorbeeld hazelaars bloeien dit jaar al in de winter.  Hooikoorts in de winter? Ook dan helpen onderstaande tips:

1. Open neus met keukenzout

Ook bij hooikoorts bewijst zout weer eens dat het onmisbaar is in de strijd tegen gezondheidsklachten. Want het ontdoet de neus van de secreten die zich daar hebben vastgezet. Los een theelepel keukenzout op in 200 milliliter lauwwarm water, vul daarmee een neusdouche (in de apotheek verkrijgbaar) en spoel zorgvuldig beide neusgaten.

2. Zuur is gezond

Groente en fruit met een hoog vitamine C-gehalte werken ondersteunend en helpen allergische reacties te voorkomen. Histamine, een lichaamseigen stof, speelt bij allergie de belangrijkste rol. Binnen het immuunsysteem zorgt deze transmitter ervoor dat geen schadelijke stoffen het lichaam binnendringen. Gewoonlijk wordt deze stof weer snel afgebroken – maar niet bij mensen die aan een allergie lijden. Studies hebben nu uitgewezen dat vitamine C helpt de histaminespiegel in het bloed te verlagen.

3. Kruidenthee

Ook het drinken van kruidenthee is een middel om hypo- of desensibilisatie te bereiken. Een allergie is immers een overreactie van het immuunsysteem – vergelijk het met kanonnen die op mussen schieten. Een langzaam gewenningsproces door het regelmatig drinken van verschillende soorten kruidenthee kan eventueel de symptomen verminderen. Dan is wel zelfobservatie vereist. Wie merkt dat zijn toestand verslechtert, moet meteen stoppen met het drinken van de thee.

4. IJskoud met de ‘ooievaarsgang’

Door iedere dag een ijskoud bad te nemen versterk en verhard je je lichaam, waardoor je een betere gezondheid krijgt. Vooral door in ‘ooievaarsgang’ op en neer te lopen krijg je meer weerstand tegen allergieën. Vul de badkuip tot de hoogte van de kuiten met koud water en loop in ‘ooievaarsgang op en neer. Doe dat elke dag, voor optimaal effect!

5. Ogentroost

Jeukende, brandende en tranende ogen: mensen die hier veel last van hebben, kunnen eens ogentroost (Euphrasia officinalis) proberen, een plantaardig middeltje uit de apotheek. Spoel de ogen volgens gebruiksaanwijzing met dit middeltje. Het verzachtende effect is meteen voelbaar.

Kijk hier voor meer tips!