Deze tips bij hooikoorts verzachten jouw klachten! Door stijgende temperaturen, komt hooikoorts niet alleen in de zomer voor. Bijvoorbeeld hazelaars bloeien dit jaar al in de winter. Hooikoorts in de winter? Ook dan helpen onderstaande tips:

1. Open neus met keukenzout

Ook bij hooikoorts bewijst zout weer eens dat het onmisbaar is in de strijd tegen gezondheidsklachten. Het ontdoet de neus namelijk van de secreten die zich daar hebben vastgezet. Los een theelepel keukenzout op in 200 milliliter lauwwarm water, vul daarmee een neusdouche (in de apotheek verkrijgbaar) en spoel zorgvuldig beide neusgaten.

2. Kruidenthee

Ook het drinken van kruidenthee is een middel om hypo- of desensibilisatie te bereiken. Een allergie is immers een overreactie van het immuunsysteem. Een langzaam gewenningsproces door het regelmatig drinken van verschillende soorten kruidenthee kan eventueel de symptomen verminderen. Dan is wel zelfobservatie vereist. Wie merkt dat zijn toestand verslechtert, moet meteen stoppen met het drinken van de thee.

3. Zuur is gezond

Groente en fruit met een hoog vitamine C-gehalte werken ondersteunend en helpen daardoor allergische reacties te voorkomen. Histamine, een lichaamseigen stof, speelt bij allergie de belangrijkste rol. Binnen het immuunsysteem zorgt deze transmitter er namelijk voor dat er geen schadelijke stoffen het lichaam binnendringen. Gewoonlijk wordt deze stof weer snel afgebroken, maar niet bij mensen die aan een allergie lijden. Studies hebben uitgewezen dat vitamine C helpt de histaminespiegel in het bloed te verlagen.

kiwi vitamine c

4. IJskoud met de ‘ooievaarsgang’

Door iedere dag een ijskoud bad te nemen, versterk en verhard je je lichaam. Dit zorgt dan weer krijg je een betere gezondheid. Vooral door in ‘ooievaarsgang’ op en neer te lopen krijg je meer weerstand tegen allergieën. Vul de badkuip tot de hoogte van de kuiten met koud water en loop vervolgens in ooievaarsgang op en neer. Doe dat elke dag, voor een optimaal effect!

5. Ogentroost

Mensen die veel last hebben van jeukende, brandende en tranende ogen kunnen eens ogentroost (Euphrasia officinalis) proberen. Dit is een plantaardig middeltje uit de apotheek. Spoel de ogen volgens gebruiksaanwijzing met dit middeltje. Het verzachtende effect is meteen voelbaar.

6. Tips bij hooikoorts: Een geurend bad

Wie allergisch op pollen reageert, kan het badwater ’s avonds eens met een beetje perpermuntolie verrijken. Voeg vijf druppels aan het badwater toe en adem diep door. Als alternatief kun je ook een kruidenzakje met drie eetlepels pepermuntbladeren in het warme badwater leggen. Een vorm van ontspanning, die goed is voor lichaam en ziel!

hooikoorts

7. Diep doorademen

Tranende ogen, een verstopte neus en steeds het gevoel te moeten niezen: mensen die last hebben van pollenallergie hebben het werkelijk niet gemakkelijk. Het wordt nog erger als de bronchiën door hardnekkige hooikoorts vol met slijm zitten. In dat geval helpt inhalatie van een etherische olie van venkel of dille. Dit is een van de eenvoudigste tips bij hooikoorts. Beiden lossen taai en hardnekkig slijm in de ademhalingsorganen op; bovendien werken ze rustgevend en ontspannend. Breng drie liter water aan de kook en voeg vier tot zes druppels dille- of venkelolie toe. Adem de heilzame stoom meerdere keren per dag diep door de neus en mond in. Etherische oliën zijn overigens ook goed voor je spijsvertering.

8. Zoete truc tegen allergieën

In vaktaal noemt men het langzaam laten wennen aan een stof die een allergische reactie veroorzaakt hyposensibilisatie. Omdat de honing van inheemse imkers nog steeds pollen, dus allergenen bevat, is hij prima geschikt voor deze behandeling. Een halve tot een hele theelepel per dag voldoet. Mochten de symptomen sterker worden, dan is het raadzaam om meteen te stoppen!

honing

9. Balsem voor verstopte neuzen

Een van de vervelendste bijkomstigheden van hooikoorts is pijn aan de binnenkant van de neus. Dit wordt veroorzaakt door te droge slijmvliezen of het vele snuiten. De vette olie die uit de zaden en vruchten van de duindoorn wordt gewonnen, bevordert de genezing van het geprikkelde neusslijmvlies. Druppel wat duindoornolie op een watje en wrijf vervolgens de binnenkant van de neus voorzichtig met de olie in.

10. Frisse berglucht tegen hooikoorts

Een van de tips bij hooikoorts is berglucht. Omdat er in het hooggebergte minder planten groeien, is de concentratie pollen er minder groot. Bovendien blokkeert de heldere lucht het vrijkomen van histamine. Daar komt nog bij dat de vele schadelijke stoffen in stedelijke gebieden de ‘agressiviteit’ van de pollen verhogen; de lucht in het hooggebergte heeft daardoor een stabiliserend effect.