De lente is begonnen, dat betekent prachtige bloesem en mooie bloemen. We kunnen er van genieten, maar helaas is daar ook de hooikoorts die bij veel mensen op komt duiken. Daarom geven wij vijf tips tegen deze vervelende allergie. 

1 Een geurend bad tegen hooikoorts

Wie allergisch op pollen reageert, moet het badwater ’s avonds eens met een beetje perpermuntolie verrijken. De slijmoplossende en antibacteriële werking zorgen ook voor ontspanning bij mensen die aan hooikoortsallergie lijden. Voeg 5 druppels aan het badwater toe en adem diep door. Als alternatief kun je ook een kruidenzakje met drie eetlepels pepermuntbladeren in het warme badwater leggen. Een vorm van ontspanning, die goed is voor lichaam en ziel!

2 Diep doorademen

Tranende ogen, een verstopte neus en steeds het gevoel te moeten niezen: mensen die last hebben van pollenallergie hebben het werkelijk niet gemakkelijk. Het wordt nog erger als de bronchiën door hardnekkige hooikoorts vol met slijm zitten. In dat geval helpt inhalatie van een etherische olie van venkel of dille. Beide lossen taai en hardnekkig slijm in de ademhalingsorganen op; bovendien werken ze rustgevend en ontspannend. Breng drie liter water aan de kook en voeg vier tot zes druppels dille- of venkelolie toe. Adem de heilzame stoom meerdere keren per dag diep door de neus en mond in.

3 Zoete truc tegen allergieën

In vaktaal noemt men het langzaam laten wennen aan een stof die een allergische reactie veroorzaakt hyposensibilisatie. Omdat de honing van inheemse imkers nog steeds pollen, dus allergenen bevat, is hij prima geschikt voor deze behandeling. Een halve tot een hele theelepel per dag voldoet. Mochten de symptomen sterker worden, dan is het raadzaam om meteen te stoppen!

4 Balsem voor verstopte neuzen

Een van de vervelendste bijkomstigheden van hooikoorts is pijn aan de binnenkant van de neus, veroorzaakt door te droge slijmvliezen of het vele snuiten. De vette olie die uit de zaden en vruchten van de duindoorn wordt gewonnen, bevordert de genezing van het geprikkelde neusslijmvlies. Druppel wat duindoornolie op een watje en wrijf de binnenkant van de neus voorzichtig met de olie in.

5 Frisse berglucht tegen hooikoorts

Berglucht is gezond, vooral voor mensen die last hebben van hooikoorts. Omdat er in het hooggebergte minder planten groeien, is de concentratie pollen ook minder groot. Bovendien blokkeert de heldere lucht het vrijkomen van histamine. Daar komt nog bij dat de vele schadelijke stoffen in stedelijke gebieden de ‘agressiviteit’ van de pollen verhogen; de lucht in het hooggebergte heeft daardoor een stabiliserend effect.

Kijk hier voor meer tips tegen hooikoorts!