Kamerplanten zien er niet alleen mooi uit, maar ze zijn ook nog eens zeer nuttig. En wel voor je gezondheid. Veel planten beschermen ons namelijk tegen schadelijke stoffen in de lucht. Deze tien kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. 

Klimop (Hedera Helix)

Hedera is dé plant voor mensen met allergieën. Klimop neemt allergenen uit de lucht op, evenals benzeen, trichloorethyleen, en formaldehyde, een chemische stof die binnenshuis veel voorkomt en gezondheidsklachten kan  geven. Klimop heeft weinig licht nodig en kan dus ook in een hoekje van de kamer staan.

Luchtzuiverende Sansevieria

Zelfs mensen zonder groene vingers kunnen deze robuuste luchtzuiveraar niet kapot krijgen. Deze plant is ideaal voor op de slaapkamer, omdat hij in tegenstelling tot veel andere planten niet overdag, maar ‘s nachts koolstofdioxide omzet in zuurstof.

Sansevieria

Sansevieria

Epipremum (Epipremum aureum)

Deze gemakkelijke klimplant presenteert zich als groene bondgenoot in de strijd tegen chemische stoffen. De luchtzuiverende plant filtert stoffen uit lijmen en lakken, maar ook koolmonoxide. Epipremum kun je in een pot aan een rekje laten klimmen, maar hij doet het ook prima in een hangpot aan het plafond.

Drakenboom (Dracaena reflexa)

Binnen een enkele dag filtert deze natuurlijke wonderboom 70 procent van de verdampte formaldehyde die uit lijm, vloerbedekking, behandeld hout of rook van sigaretten vrijkomt, uit de lucht. Dracaena’s hebben niet veel licht nodig, 3 uur per dag volstaat. Alleen bontere exemplaren verlangen een iets lichtere plek.

Epipremnum en drakenboom luchtzuiverende werking

Epipremnum (links) en Drakenboom

Treurvijg (Ficus benjamina)

Deze plant filtert weliswaar schadelijke stoffen goed uit de lucht, maar mensen met een latexallergie moeten wel oppassen. Het witte melksap dat bij het afbreken van een blad of tak vrijkomt, kan allergische reacties veroorzaken.

Indische rubberplant (Ficus elastica)

De Indische rubberplant past met zijn stevige, groene ovale bladeren heel goed in een modern interieur. Ook deze plant is een ster in het filteren van formaldehyde. Én gemakkelijk, want ook op een plek met weinig licht doet hij het goed. Een keertje vergeten water te geven is ook geen ramp.

Indische rubberplant met luchtzuiverende werking

Indische rubberplant

Lepelplant (Spathiphyllum)

De lepelplant is een van de weinige planten die een hele trits aan schadelijke stoffen uit de lucht filtert waaronder formaldehyde, ammonia, methanol, benzeen, trichloorethyleen. Die laatste twee vind je in oplosmiddelen en benzine. De plant mag niet uitdrogen en heeft tijdens de bloei regelmatig voeding nodig.

Flamingoplant (Anthurium andraeanum)

Ook deze plant doet het uitstekend als het gaat om het filteren van schadelijke stoffen. In de ideale situatie: zet per 10 vierkante meter woonoppervlakte minstens één plant om de lucht te filteren. De flamingoplant doet ook goed werk op het gebied van de luchtvochtigheid in huis.

Flamingoplant met luchtzuiverende werking

Flamingoplant

Philodendron (Philodendron scandens)

Deze plant zuivert vooral formaldehyde uit de lucht. Het is een ideale ‘beginnersplant’ die het op eigenlijk alle plaatsen goed doet: zet hem bijvoorbeeld bovenop een kast, zodat de ranken met mooie hartvormige bladeren kunnen afhangen. De plant verdraagt schaduw.

Graslelie (Chlorophytum comosum)

Deze reus helpt bij een teveel aan formaldehyde in de lucht: binnen 24 uur reduceert een graslelie de hoeveelheid van deze stof met 86 procent. Populair omdat hij het zelfs met weinig verzorging goed doet. De graslelie wordt daarom ook wel studentenplant of, vanwege zijn gebruik in kantoren, ‘ambtenarengras’ genoemd.

Ook de prachtige en kleurrijke hortensia heeft een positieve werking op het binnenklimaat. Kamerplanten zorgen voor onze gezondheid, maar wij moeten hen natuurlijk ook goed verzorgen.