Veel retro-ontwerpen zijn geïnspireerd op de jaren 70 van de vorige eeuw. Uiteraard kun je de mooiste creaties van designers kant en klaar kopen. Maar het is veel leuker  en betaalbaarder om zelf een eyecatcher voor je interieur te maken, zoals deze macramé plantenhanger. Aan de slag met Zpagetti dus!

Benodigdheden:

  • 1 klosje Zpagetti
  • 1 Stevige O-ring
  • 6 houten versierkralen
  • Eventueel 1 stopnaald

Stap 1: Knip 6 draden van 3 meter

Sla deze draden dubbel, door ze door de O-ring te halen. Maak nu een eenvoudige knoop.

Stap 2: Knoop de basis

Maak met de eerste 4 draden 12 weitasknopen. Doe dit nog 2 keer zodat je 3 strengen overhoudt met weitasknopen. Je houdt nu per streng 2 korte draden over en twee lange. Werk nu de korte draden die je over hebt weg door deze terug te steken in de strengen van Weitasknopen.
Tip:
met een grote stopnaald is dit heel gemakkelijk.

Basis plantenhanger Zpagetti

Stap 3: De macramé plantenhanger creëren

Pak nu 2 draden kruislings en maak een gewone knoop. Pak hierna de volgende 2 draden kruislings en maak weer een knoop en herhaal dit ook met de laatste draden. Herhaal dit maar zorg wel dat de draden wederom gekruist zijn.

Stap 4: Versieren

Knoop de 6 draden samen met een strak aangetrokken knoop. Dit is de bodem van je plantenhanger. Versier de loshangende draden met verschillende knopen en kralen. Het handigste is om kralen te gebruiken met een grote opening.

Tip 1: Maak van je balkon of raam een blikvanger door meerdere plantenhangers op verschillende hoogtes te hangen.

Tip 2: Ben je al bekend met macramé of heb je een moeder of tante met kennis van deze ‘seventies’ technieken? Experimenteer dan ook eens met een andere knoop. Er is veel mogelijk! Door een andere knooptechniek te gebruiken of stap 3 vaker te herhalen, krijg je steeds een ander effect en kun je meerdere etages creëren en meerdere maten plantenpotten kwijt in je plantenhanger.

De complete uitleg vind je hier in pdf-formaat.

macrame

Tip: Maak een kleinere versie en hang er een kerstbal of een luchtplantje in!

Heb je de Zpagetti tijdschriftenmand ook al gemaakt?

Tijdschriften mand Zpagetti