Bij insecten denken mensen al snel aan plagen en vervelende steken. Toch zijn de meeste insecten ontzettend nuttig voor je tuin. Als je ze daarom in je tuin wilt houden, zorg er dan voor dat ze een plek hebben om een nest te kunnen maken. Het maken van een onderkomen voor insecten is makkelijker dan je denkt.

De hommel is een geliefd insect, omdat hij zelden steekt en belangrijk is voor de bestuiving. In Nederland en België komen zo’n twintig soorten voor, waaronder de aardhommel, de akkerhommel en de weidehommel.

Kleurrijk hotel
Als je een bloempot vult met stro en omgekeerd ergens op zet, kun je een hotel voor hommels creëren. Zorg er wel voor dat er een ingang is en dat het ‘hotel’ droog blijft. Je kunt de bloempot nog wat fleuriger maken door hem te verven. Dat maakt het ook een leuke klus voor kinderen.

Bijen en oorwormen
Ook voor bijen en oorwormen kun je heel eenvoudig een kleurrijk hotel maken. Zo help je de insecten en je tuin ziet er vrolijker uit. Het hele verhaal over het zelf maken van hotels voor hommels, bijen en oorwormen lees je in LandIdee juni-juli 2012.