Jam is lekker op brood, in yoghurt, croissants natuurlijk en geeft ook een zelfgebakken taart een heerlijke smaak! Dit basisrecept kun je gebruiken voor allerlei soorten fruit.

Dit recept is geschikt voor 6-7 potjes (à 200 ml)

Ingrediënten

  • 1 kg vruchten
  • 700 g suiker
  • 3 el citroensap (afhankelijk van hoe zuur de vruchten zijn)

Bereiding jam

Zoek de vruchten uit, was ze en snijd grotere vruchten klein.
Pureer een deel van de vruchten en houd de rest, naar believen in stukjes, apart.
Doe de vruchten met de suiker en, indien nodig, het citroensap in een pan.
Breng het mengsel aan de kook en laat het enkele minuten borrelend koken. Schep het ontstane schuim na de geleiproef (lees hier meer over de geleiproef) met een schuimspaan af en schep de jam voorzichtig tot de rand in de brandschone potjes.
Laat de potjes ondersteboven afkoelen.

Vers fruit uit eigen tuin is ook heerlijk om te gebruiken. Bovendien zijn de boompjes in het voorjaar vol prachtige bloesem.