Hollandaisesaus kennen we natuurlijk als ‘begeleider’ van asperges. Maar de romige saus is ook een onmisbaar ingrediënt bij Eggs benedict. Hoe je de saus maakt? Zo: 

Ingrediënten voor 4 personen:
2 eierdooiers
scheutje witte wijn
150-200 g gesmolten boter
zout
citroensap

Asperges

Bereiding hollandaisesaus
Allereerst worden de eierdooiers met een scheutje witte wijn in een stalen kom goed door elkaar geroerd.
Daarna wordt de saus au bain-marie verder afgewerkt. Vul hiervoor een pan met ongeveer twee centimeter water en wacht tot het water kookt. Plaats dan de kom zo op de pan, dat hij niet met het water maar alleen met de stoom in aanraking komt.
Begin nu met een fijne garde stevig en gelijkmatig te kloppen. Let hierbij heel goed op de temperatuur; als het mengsel te heet wordt, gaat het ei namelijk stollen en dat is niet de bedoeling.
Voeg nu langzaam de gesmolten boter toe en blijf kloppen. Ook hierbij speelt de temperatuur een belangrijke rol. De gesmolten boter moet al een beetje afgekoeld zijn, zodat ook hierdoor het ei niet gaat stollen.
Als de saus een gelijkmatige smeuïge consistentie heeft, breng je hem met zout en citroensap op smaak.

Eggs benedict recept

Lekker met asperges, gekookte aardappelen, een moot zalm en gesnipperde bieslook of over een gepocheerd ei op toast!

Lees ook: wat je moet weten over asperges.