Tijdens een fietstocht of een wandeling zie je ze met regelmaat opvliegen: de fazant. Wij hebben de leukste weetjes over deze bijzondere vogel voor je op een rijtje gezet.
De fazant (Phasianus colchicus) is een opvallende vogel in Nederland, maar wist je dat deze soort oorspronkelijk niet inheems is? Waarschijnlijk werden fazanten door de Romeinen naar West-Europa gebracht. Van nature komen ze uit gebieden rond de Kaukasus tot in het noorden van Vietnam.
Fazantenhanen hebben een kastanjebruin verenkleed, een glanzend groene kop en een staart die tot 40 centimeter lang kan worden. Fazantenhennen zijn lichter van kleur en beter gecamoufleerd.
Fazanten kunnen bij gevaar snel de lucht in schieten. Ze hebben een spanwijdte van ongeveer 80 centimeter en maken daarbij een luide kreet om roofdieren zoals rode vossen of roofvogels af te schrikken.
De fazantenpopulatie wordt geschat op minstens 45 miljoen wereldwijd. Tussen de 5% en 24% hiervan leeft in Europa.
Een fazantenhen legt gemiddeld 12 eieren per legsel. De eieren wegen tussen de 27 en 35 gram en zijn meestal niet groter dan 6 centimeter. De broedtijd duurt ongeveer 25 dagen.
Na het uitkomen blijven de kuikens zo’n 8 weken bij hun moeder. Tijdens deze veilige, beschermde periode leren ze overleven in ons landschap.
Hoewel ze kunnen vliegen, brengen fazanten het grootste deel van hun tijd door op de grond. Ze voeden zich met zaden, insecten en bessen en gebruiken hun snelle vlucht vooral om aan gevaar te ontsnappen.
De fazant is ondanks zijn exotische oorsprong een kleurrijke toevoeging aan de Nederlandse natuur. Hoeveel wilde dieren heb jij al in Nederland gespot?
De dag begint met het geluid van vogels, dauw op het gras en het zachte…
Tulpen staan bekend als een van de symbolen van Nederland. Maar wist jij al dat…
Het gazon is een plek die het hele jaar door intensief gebruikt wordt, en daarom…
Landelijk wonen is heerlijk en heeft veel charme, maar het zijn vaak oudere woningen. Die…
Dit artikel is geschreven in samenwerking met HEMA De overgang van koud naar warm weer…
De bever, ooit uitgestorven in Nederland, heeft dankzij herintroductieprogramma's zijn plek in onze natuur heroverd.…